Billunds bymidte nomineret til international arkitekturpris


Siden åbningen af Butikstorvet i oktober sidste år, har borgere og besøgende taget det nye byrum til sig.

Det er dog ikke kun de lokale og de mange turister, der lægger vejen forbi, som kan se, at bymidten har gennemgået en forandring. Butikstorvet er nemlig blevet nomineret til den internationale arkitekturpris International Urban Project Award, som hvert år hædrer byrum og bygninger, der har formået at transformere byer forskellige steder i verden.

The International Urban Project Award uddeles af tyske Bauwelt og kinesiske World Architecture Magazine – to af verdens førende arkitekturmagasiner – der selv fik øjnene op for projektet.

Billunds nye bymidte er nomineret for at aktivere det offentlige byrum for mennesker i alle aldre og for at skabe et levende urbant miljø med fokus på leg, læring og kreativitet. I nomineringen er der lagt vægt på den kreative legesti, Playline, og forlængelsen af Billund Bæk fra LEGO House som de bærende elementer.

Bag omdannelsen af bymidten i Billund står KIRKBI, som i 2014 gik sammen med Billund Kommune og Realdania om at udvikle en bæredygtig visionsplan for Billund. Målet var at skabe en tæt og mangfoldig by, hvor børn og voksne kan leve, lege og lære, og Butikstorvet har været en milepæl i realiseringen af den vision. 

– Byvisionen har sat sit helt klare aftryk på det nye butikstorv, hvor arkitekturen bidrager til at beboere, handelsliv, arbejdspladser og turisme forenes og skaber et nyt byrum, der giver mulighed for at samle mennesker og styrke fællesskabet i byen. Billund er af stor betydning for KIRKBI, fordi det var her, det hele startede for LEGO® virksomheden i 1930’erne. Derfor vil vi gerne bidrage til, at byen også i fremtiden er et attraktivt sted at bo, arbejde, leve og lege, siger global ejendomschef i KIRKBI, Steen Pedersen.

Butikstorvet er blandt 17 nominerede projekter til prisen, der uddeles i Shanghai den 2. november. Det er første gang et dansk projekt kan vinde prisen.