Blodprop rammer hele familien – Kommunen sætter fokus

Professionel hjernetræning hjælper Ernst Pedersen fra Sdr. Omme videre efter blodprop, men samværet og samspillet med andre med de samme problemer har også været meget vigtig. Foto: Søren Madsen


Professionel hjernetræning hjælper Ernst Pedersen fra Sdr. Omme videre efter blodprop, men samværet og samspillet med andre med de samme problemer har også været meget vigtig.  

En af de sikre deltagere, når Sundhed i Billund Kommune, onsdag den 24. februar inviterer til temaaften for senhjerneskadede og deres pårørende er Ernst Pedersen fra Sdr. Omme.

Ernst Pedersen levede et almindeligt familieliv med hustruen Ann, deres to børn og hans store søn, indtil han i sommeren 2015 blev ramt af to blodpropper, med 14 dages mellemrum mellem hver blodprop.

Efterfølgende er han kommet sig rigtig godt både fysisk og kognitivt. Den kognitive udvikling er især blevet løftet ved hjælp af er kommunalt tilbud ”Professionel hjernetræning”. Det er et skræddersyet internetbaseret program, som for eksempel træner hukommelsen, forarbejdningen af indtryk, nedsat opmærksomhed med videre.

Under forløbet med professionel hjernetræning, var Ernst Pedersen sammen med andre borgere der havde nogle af de samme problematikker som ham selv.

Det har jeg været rigtig glad for. Bare det at snakke med andre om forløbet har været rigtig godt for mig, forklarer Ernst Pedersen.

Hjælp til familien er vigtig

Træningen og samværet med andre har været godt, men tiden efter blodproppen har alligevel været en rigtig barsk periode for Ernst Pedersen og hans familie.

Hele familien blev ramt af sygdommen og dens kaos. Ernst sygdoms forløb har især gjort stort indtryk på hans hustru Ann og deres ældste barn.

Der har været hjælp til mig, men ikke til mine pårørende, der har stået på sidelinjen. Jeg er sikker på, at de kunne have haft stor glæde af at tale med andre pårørende, og med to mindre børn samt mig at forholde sig til, ville en orlov til Ann have kunnet hjælpe, for både hun og vores ældste datter var hårdt ramt, siger Ernst Pedersen.

Derfor er Ernst Pedersen også rigtig glad for, at kommunens nye tiltag med et nyt undervisningstilbud til borgere med erhvervet senhjerneskade også omfatter deres pårørende, og han kommer til temamødet med konkrete ideer til, hvad undervisningen kan indeholde.

Ernst Pedersen drømmer selv om at komme tilbage på arbejdsmarkedet, på den niveau han kan.

Jeg har deltaget i et kursus på Kompetencecentret, og det har været rigtig godt. Dels samværet med de andre og dels fik jeg redskaber til min angst og så cyklede jeg i øvrigt derind hver dag, fortæller Ernst Pedersen.

Det er ”kun” godt et halvt år siden Ernst blev ramt af de to blodpropper, men han er takket være træning og ikke mindst sin vilje kommet rigtig langt, og han er taknemmelig.

Jeg har fået en ny chance i livet, og ved at deltage aktivt i træningen sammen med andre, har jeg kunnet se deres fremskridt. Det giver håb og jeg vil gerne hjælpe andre, der har været i en lignede situation, da det efterfølgende forløb kan være kaotisk og udfordrende for den sygdomsramte og familien, siger Ernst Pedersen.

Tema aften onsdag den . 24. februar for borgere med erhvervet senhjerneskade og deres pårørende.

Kom og vær’ med til, at forme Billund kommunes undervisningstilbud til senhjerneskadede borgere og deres pårørende.

Læs mere om arrangementet her.