CAF16 fra børnehøjde


Caf 16

Vi er børne-journalister og dækker spejderlejren CAF16. Vi er 8 journalister som skriver og undersøger lejren. Vi har taget et 13 ugers kursus hos Capital of Children til at blive børne- journalister. Efter vi afsluttede kurset har vi været rundt på forskellige journalist-opgaver, en af dem er CAF16, en spejderlejr afholdt på græsmarker 1 km udenfor Sdr. Omme. Her voksede der den 10. juli en by op af telte, og der var koblet strøm, vand, toiletter, madudlevering, kiosk og meget mere til, så lejren kunne fungere.Lejren varede til 17. juli.

Nu er CAF16 færdig, dog med dårlig vejr i starten, slap vi godt gennem ugen. CAF16 er en international spejderlejr – en såkaldt Jamboree, hvor spejdere fra fire forskellige kontinenter og 15 Lande var tilmeldt. Lejrchef Lenni Andersen fortæller, at dog kun er kommet 10 lande fra 2 forskellige kontinenter Europa og Afrika, fordi flere lande ikke havde fået tilladelse til at komme ind i landet pga. visumproblemer. I alt har 1200 spejdere været samlet for at nyde spejderlivet og fællesskabet. Disse lande var repræsenteret: Norge, Holland, Belgien, Frankrig, England, Schweiz, Østrig, Congo, Finland (inklusiv gæst fra Japan), Danmark – også med Bornholm.

Der er med rafter og tov bygget flotte og kreative indgangsportaler, spiseborde, bro, kataputer, opvaskepladser m.m. rundt på lejren. Et 11 meter tårn er bygget af rafter og tov, inden lejren startede. Fra tårnet blev der sendt live-tv fra lejren på hjemmesiden caf16.dk. På lejren havde vi opsat en nyhedsvæg, som spejdere kunne læse, når de gik til kiosken. En stor succes var vores væg med spejdere, som søgte en lejrkæreste. Der var plads til store og små nyheder fx at vi fredag morgen var nået op på at have brugt 39,2 km toiletpapir.
.
Der har været åbningsshow og også international aften, hvor der blev spillet høj musik og sjove udfordringer. Der har også været et natteløb onsdag aften, hvor der var en god stemning og godt sammenhold.

Torsdag aften ved 7 tiden var der et 5 og 10 km løb. Vi havde besluttet at lave nogle vinderkategorier: den der først når i mål, den der først når i mål med vandrestøvler på og den der kommer sidst i mål fik en trøstepræmie.

Onsdag var der storpionering, hvor de store spejdere byggede ting af rafter. Der var en masse små byggeprojekter, men det store byggeprojekt, som alle hjalp med var en bro og 6 katapulter. Da de havde bygget det, lavede de vandkamp med vandballoner og spande fyldt med vand.

Ellers har der i løbet af ugen været mange spændende aktiviteter, som spejderne gik rundt og prøvede formiddage og eftermiddage på pladsen og i Sdr. Omme by fx mudderbad, teambuilding, forhindringsbane, træklatring og meget andet. Spejderfærdighederne er blevet afprøvet og trænet.

Om morgenen blev der nogle dage lavet morgengymnastik ved den store scene. Torsdag aften havde den lokale løbeklub arrangeret løb på 5 og 10 km for gæster på lejren, lokale borgere og også spejderne. Her så vi spejdere, der løb i vandrestøver, samt spejdere der valgte at gå ruten baglæns, da man kunne få et mærke til uniformen.

Spejdermad er god mad, og bød på bl.a. rugbrødsmadder, pitabrød, spaghetti og kødsauce og hakkebøf. Tre gange om dagen kunne spejdergrupperne hente proviant til deres lejr. Der var alt, hvad man skulle bruge, og man skulle ikke betale. I kiosken kunne man købe is, chips og slik, så man kunne holde energi-niveauet oppe. Vi boede i Sdr. Omme Gruppes lejr, og her var forældre supergode til at komme med kage, så vi kunne hygge os om eftermiddagen og om aftenen. Lejrbål er også hyggeligt, og Capital of Children var på besøg og gav os skumfiduser og mariekiks til at hygge med ved bålet sammen med de lokale spejdere.

Lejren sluttede med et brag af en koncert. Det var Nabiha, der spillede koncerten, hun spillede nogle af hendes største hits, og folk var glade for det.

Spejdere er kendte for gode gerninger, og derfor er der tænkt på andre, når lejren slutter. Proviantansvarlig Mikkel Henriksen udtaler, at al panten fra sodavandsflasker samles sammen på lejren, og pengene går til Danske Hospitalsklovne. Madvarer, der kan fryses, bliver givet videre til Red barnet, som senere skal have en børnelejr. De varer, som ikke kan fryses fx frugt og grønt, går videre til KFUM´s sociale arbejdssted Jydepotten i Grindsted.

Alt i alt har det været en rigtig god spejderlejr, alle har været glade, selv i regnvejret. Der er knyttet venskaber på tværs af grupper, korps og nationaliteter.

Af BØRNEJOURNALISTERNE BENJAMIN SØRENSEN, MADS THORDAL, JASMIN MARTHINSEN, NICOLINE HOLM, FREJA SOFIE WEDEL, GUNILLA G. BLOM, LÆRKE LOUISE STORMSGAARD OG SOFIE HERMANSEN