Spred dit budskab til hele Billund kommune via vores eventkalender

Det koster kun 320,- (400 inkl. moms) Skal det deles via vores Facebook også, samt fremhæves i oversigter, koster det kun 765,- (956,25 inkl. moms.) Læs mere om annoncering på BillundOnline her!


Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Første Verdenskrig og dens konsekvenser

torsdag 11, oktober - 2018- kl. 19:30

60 kr.

Foredrag ved Nils Arne Sørensen, professor, Institut for Historie, Syddansk Universitet

Startskuddet – i bogstaveligste forstand – til Første Verdenskrig var det morderiske attentat mod den østrisk-ungarske tronfølger Franz Ferdinand og hans kone Sophie under deres besøg i Sarajevo den 28. juni 1014.
Drabene udløste hidtil tøjlede spændinger mellem staterne i det centrale Europa. Krigen, der efter – i hvert fald tyske – planer, skulle have været kort trak ud og blev på vestfronten en opslidende stillingskrig. Tyskland blev “slidt op” først og underskrev våbenhvilebetingelser den 10. november 1918 i en jernbanevogn*) i Compiègne i Nordfrankrig.

Våbenhvilen trådte i kraft den 11.11. 1918 kl. 11, altså i år for 100 år siden.

Fredsslutningen året efter blev nærmest et diktat fra de sejrende magters side med så store krav til de tabende magter – ikke mindst Tyskland, at det er nærliggende, at se den som den gnist, der tændte lunten til starten af Anden Verdenskrig. Våbenhvilen og fredsslutningen førte til store forandringer i Europa, nye lande opstod, nye grænser tegnet,  fx blev det tyske Elsass til det fransk Alsace og Danmark fik Sønderjylland tilbage, men der skete også store politiske, sociale og adfærdsmæssige ændringer, som har betydning i dag.

Det er især disse konsekvenser Nils Arne Sørensen vil redegøre for i foredraget.

*) Ved Nazi-tysklands besættelse af Frankrig i 1940 ydmygede Hitler franskmændene ved at lade dem underskrive våbenhvilebetingelser i den samme jernbanevogn, men det er en anden historie.

Deltagerpris: 60 kr.

Læs mere på https://fubillund.dk

Detaljer

Dato:
torsdag 11, oktober - 2018
Tidspunkt:
19:30
Pris:
60 kr.
Begivenhed Kategori:

Arrangører

Folkeuniversitetet i Billund og Billund Bibliotekerne
Billund Kommunes Museer

Sted

Billund Centret, mødelokale 1
Hans Jensens Vej 6
Billund, 7190 Danmark
+ Google Map