Finanslovens lokale konsekvenser


Ikke overraskende er de to lokale folketingsmedlemmer, Anni Matthiesen (V) og Troels Ravn (S) ikke enige med hinanden om kvaliteten af Finansloven for 2018.

Anni Matthiesen fra Krogager, der sidder i regeringen, mener, at der med finansloven 2018 er skabt masser af gode muligheder for borgere i Billund Kommune:

– Det gælder både børnefamilier, ældre og mennesker, som har sundhedsvæsenet inde på livet. De vil opleve, at vi med den nye finanslov har prioriteret kernevelfærdsydelser. Samtidig er det gennemgående for vores finanslov, at den sigter mod at skabe en bedre balance mellem by og land. Det gavner også os i Billund Kommune, siger Anni Matthiesen (V).

Ifølge Troels Ravn (S), der sidder i opposition, byder Finansloven på både surt og sødt:

– Der er positive tendenser i, at der er aftalt et løft på voksen- og efteruddannelsesområdet. Det er også helt nødvendigt, at der er afsat ekstra penge direkte målrettet ældreplejen. Der er et stigende antal ældre, der har behov for hjælp og pleje, og samtidig er medarbejderne på social- og ældreområdet udsat for et urimeligt arbejdspres. Men jeg synes kun det er lappeløsninger, hvis ikke den borgerlige blok de næste år vil tilføre markant flere penge til velfærdsområdet. Vi får et pres på udgifterne de kommende år på eksempelvis sundhed og ældrepleje, påpeger Troels Ravn.

Og det er netop to områder, hvor Anni Matthiesen mener, der er positive takter:

– I forhold til ældre har vi afsat 2,7 mia. kr. i 2018-2021 til at forbedre vores ældrepleje. Det vil gavne de ældre i Billund Kommune, da der afsættes midler til bedre bemanding i hjemmehjælpen og på plejehjem. Samtidig fokuseres der på kvalitet, så vi med finansloven sigter efter, at medarbejdere skal bruge mere af deres tid på dét, der skaber værdi for de ældre. De ældre skal opleve mere nærhed og mulighed for selvbestemmelse. På sundhedsområdet har vi afsat 2 mia. kr. i 2018-2021 til et styrket sundhedsvæsen. Med penge skal vi bl.a. sikre hurtigere adgang til behandling, en mere nær og sammenhængende behandling af ældre og mennesker med kroniske sygdomme og mere trygge rammer for børn med livstruende sygdomme. Dermed sætter vi patienten i centrum og værner om den enkeltes behov, siger Anni Matthiesen (V).

Men det er ikke lutter gaver det hele. Finansloven byder også på, hvad Troels Ravn kalder “alvorlige besparelser” – det gælder eksempelvis erhvervsskolerne:

– Jeg har ofte ytret kritik af de generelle massive besparelser, som de borgerlige lægger ned over uddannelsesområdet. Det er en skæv og uansvarlig politik, og det er også gift for landdistrikterne. Regeringen vil med finansloven spare 100 millioner på området. Godt nok hævder regeringen, at den kommer med en ekstraordinær kvalitetspulje, men når man blandt andet trækker de besparelser fra, som er omfattet af det såkaldte omprioriteringsbidrag, så er der et minus på 100 millioner. Når jeg taler med de unge, og når jeg besøger uddannelsesinstitutioner i Billund Kommune – Campus Grindsted, så er det det stik modsatte, der er brug for. Den her besparelse er useriøs. Vi mangler dygtig faglært arbejdskraft generelt i Danmark, og i særdeleshed i vores del af landet. Virksomheder i Billund Kommune efterspørger kvalificeret arbejdskraft og behovet bliver stadig større, siger Troels Ravn, der vurderer at erhvervsuddannelserne skal spare 200 stillinger næste år.