Fra hobby til karrierevej

Foto: Wikimedia


At finde det rigtige job kan være svært. Mange vil opleve at de i jobsøgningen skal finde jobs der ikke passer til de kompetencer deres uddannelse reelt set har givet dem, eller at skulle tage et arbejde der ikke siger dem noget personligt. Netop ens muligheder, kompetencer og personlige præferencer kan tit skabe gnidninger, dog er der nogle der har formået at få et arbejder der passer til alle tre elementer, ved at gøre hobby til karrierevej.

At få ens hobby til at blive ens arbejde er noget der lykkedes for de færreste. Når det dog lykkedes kan det være med til at skabe drømmejobbet, og samtidig gøre at man passer perfekt til jobbet idet man arbejder med noget man har en passion for i forvejen, og samtidig har en del kendskab til.

Foto: Wikimedia

Udfordring og muligheder

For dem som ønsker at gøre hobby til en karrierevej, er der typisk en del hindringer og elementer der skal tages højde for. Først og fremmest kræver det at man har kompetencer og talent nok inden for sin hobby til at man kan gøre det til en levevej. Hvis man fx har en stor passion inden for musik, så er det ikke nemt at blive til en stor rockstjerne og leve af det, idet der er mange om buddet og det er de færreste der kommer igennem nåleøjet. Her kan det i stedet være en ide at se på hvilke muligheder der ellers er, som fx at kigge på musikuddannelser og fx blive musiklærer. Når man har fundet en vej ind til sin karriere er der herefter muligt at bygge videre, fx ved at fordybe sig yderligere, eller tage kurser som fx kunstnere kan man initiativer som artlab. Det samme gør sig gældende inden for andre grene, som fx forfattere der kan skrive noveller og korthistorier og få dem lagt offentligt på nettet via sider egnet til den slags.

Lad mulighederne komme til dig

For mange vil det at skabe en karriere ud af sin hobby komme helt af sig selv. Hvis man er god til det man gør, vil muligheden tit komme helt af sig selv, eller man vil finde en måde at justere sin hobby og de egenskaber man har til at gøre en karriere ud af det. Et eksempel herpå er det danske SoMe-fænomen Anders Hemmingsen, der ikke havde planlagt at skabe en karriere ud af sin hobby, men i dag har skabt en omfattende karriere med fast arbejde og hundredetusindevis af følgere på de sociale medier. For Anders Hemmingsen var det en passion, sammen med en trend der gjorde at han i dag har en stor karriere. Netop tiden og det miljø man lever i er også vigtig for at man kan skabe karriere ud af en hobby. I dag ser man også at mange unge mennesker pludseligt skaber en karriere ud af E-sport, som fx danske hold ’Astralis’, der har vundet millioner af kroner på at spille computerspil. De danske gamere ville næppe have haft samme muligheder for fx 5 eller 10 år siden hvor spillet ikke var så populært og penge dermed ikke var der. Dog kan nogle af de kompetencer de spilglade har dog kunne bruges inden for andre felter. Dette har man fx set med franske Bertrand Grospellier, der tidligere havde en omfattende karriere inden for E-sport og som siden da har brugt de kompetencer han har lært her til at blive en af verdens bedste pokerspillere.

Foto: Wikimedia

Fordybelse og vidensdeling

For mange af dem der har gjort deres hobby til en levevej har det betyder at de skulle bruge tusindvis af timer for at nå de kompetencer der er krævet. Det har samtidig krævet mod og et valg om at turde springe ud i det. En vital del af at gøre hobby til levevej er at kunne arbejde selvstændig, men samtidig tage imod og dele viden med andre. Derfor ser man også at kontorfællesskaber er blevet uhyre populære. Her kan selvstændige og iværksættere dele miljø med andre og skabe en hverdag, hvor man deler sine tanker og samtidig skaber et netværk der i mange tilfælde er livsnødvendig for at nå drømmen. Samtidig så har kontofællesskaber en række positive effekter, som fx at forebygge stress, samt andre hindringer der gør at en ellers opnåelig drøm falder til jorden igen.

Der er mange elementer der spiller ind hvis man vil gøre ens hobby eller passion til levevej. For de fleste kræver det dog meget omtanke og en erkendelse af at man stadigvæk skal bruge hjælp fra andre for at nå målet.