Kristian Nørgaard: Vigtigt at nogen tager ansvar

Arkivfoto fra Region Syddanmark.


Selvom Region Syddanmark gennem årene har holdt løbende kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed og endda også i denne uge har holdt møde med styrelsen for at høre om forureningen under Grindsted påvirker borgernes sundhed, så vil regionsrådet alligevel gerne selv have undersøgt, om der er noget om snakken.

For borgerne i byen er bekymret for, om forureningen er skyld i visse sygdomme. og derfor vil regionspolitikerne se på muligheden for at lave et forskningsprojekt, der kan give svar på nogle af spørgsmålene om sundhedsrisikoen ved at bo i Grindsted:

– Vi tager det selvfølgelig seriøst, når borgere udtrykker bekymring for egen sundhed. Derfor vil vi gå meget langt for at se, om det er muligt at få tilvejebragt data, der kan give os de svar, som borgerne også efterlyste ved vores informationsarrangement i marts måned. Vores møde med Styrelsen for Patientsikkerhed i denne uge bekræftede, at der ikke findes sundhedsdata i en form, som kan bruges til at drage endelige konklusioner om, hvorvidt der skulle være en risiko ved at bo tæt på den massive forurening. Men det er også vigtigt at understrege, at vi ikke har nogen indikationer af, at det skulle være farligt at bo i Grindsted ud fra de sundhedsdata, vi kender i dag, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

Det lokale regionsrådsmedlem, Kristian Nørgaard Nielsen fra Grindsted, mener det er på tide, at nogen tager ansvar:

– Jeg synes det er vigtigt, at nogen nu endelig tager et ansvar. Når der er en bekymring om, hvorvidt man bliver mere syg af at bo i Grindsted, skal det selvfølgelig afklares. Ingen er tjent med uvished og usikkerhed. Sagen har alt for længe båret præg af, at den bare bliver sendt videre mellem myndigheder. Det bliver vi ikke klogere af. Derfor er jeg godt tilfreds med, at vi i regionen nu tager ansvar og får det undersøgt. Den her sag har meget stor prioritet og er alt for vigtig til, at vi bare sender bolden videre, siger Kristian Nørgaard Nielsen (V).

Sundhedsstyrelsen skrev så sent som i februar i år i et svar til Folketinget, at den ikke er bekendt med, at der skulle være tegn på et forhøjet antal kræfttilfælde (herunder sjældne kræftformer), højere abortfrekvens eller fertilitetsproblemer i den tidligere Grindsted Kommune – nu Billund Kommune.