Læserbrev: Brev til byrådet


Kære byrådspolitikere

Vi danskere er kåret som verdens lykkeligste mennesker på baggrund af vores velfærd. I Billund Kommune kalder vi os selv for børnenes hovedstad, hvilket vi også er glade for at promovere os selv med udadtil.  Dansk Byggeri har ydermere kåret Billund Kommune til Danmarks mest erhvervsvenlige kommune. I Billund Kommune gør man mere end andre kommuner for at hjælpe erhvervslivet. Det er simpelthen så dejligt at være en del af dette, desværre må vi konstatere, at kommunen i den grad svigter andetsteds. Nemlig vores børn! Som kommune har vi et ansvar for at tage hånd om vores borgere – store, som små.

Det grænser til kommunalt omsorgssvigt!

Vi ligger langt under landsgennemsnittets normering i daginstitutionerne. Nærmere bestemt 22,3 % ifølge en rapport fra KORA i 2016. Dette er dybt bekymrende, og er umiddelbart ikke det, man tænker, når man hører om Børnenes Hovedstad. I Børnenes Hovedstad er der 9,2 børn pr voksen i børnehaven og 5,2 pr voksen i vuggestuen. Ca. 30 % lavere end det, BUPL anbefaler. De 9,2% og 5,2% er i øvrigt, når alle pædagoger er på arbejde, hvilket sjældent er en realitet. Det er ikke atypisk, at pædagogerne er alene med langt flere børn, end normeringerne foreskriver.  Senest har vi fx oplevet, at en pædagog var alene med 18 børn i op til to timer. 18 børn!

Hvordan kan vi være det bekendt? Hvordan kan vi være bekendt at være så rig en kommune og være kåret til Danmarks mest erhvervsvenlige kommune, mens vores børn mangler varme hænder i institutionerne? Mens vores børn kommer hjem og fortæller, at de må trøste sig selv på legepladsen? Mens vores børn gentagne gange har tisset i bukserne, fordi de voksne ikke har haft tid til at hjælpe dem på toilettet? Mens vores børn skal lægge strategier for deres toiletbesøg, så de altid er to derude, for at den, der ikke sidder på toilet, kan gå efter hjælp? Mens børn med særlige behov bliver overladt til sig selv, fordi der er så mange andre børn, som også har brug for hjælp?

Ikke nok med at vi taber en masse børn undervejs, vi taber også en masse voksne. Alle de pædagoger vi har i vores institutioner, som brænder for deres fag OG børnene. Dem lader vi udbrænde, de bliver sygemeldte eller siger helt op. Og når det sker, har vi ikke en vikarpulje at trække på. Nej, så skal det resterende personale “bare trække læsset” med ekstra timer, som de i forvejen har brugt. Vi svigter dem. Vi bombarderer dem med diverse tests, som de skal udføre på vores børn og en masse andre opgaver, som æder tiden fra børnene. Vi har så gode pædagoger, lad os nu tage vare på dem og give dem de ressourcer, som de fortjener.  Lad os lytte til dem. De ved da om nogen, hvordan man bedst tager vare på det bedste, vi har.

Forskning viser, at tidlig indsats har en stor effekt. Hvorfor gør vi så ikke noget ved vores normeringer her i kommunen, så vi ikke taber vores børn?

Det er en kendt faktor, at alle dem som skulle have haft hjælp tidligt, bliver en stor udgift for kommunen senere i livet. Tilfør nu de penge, det kræver at skabe de nødvendige og værdige rammer, som alle fortjener. Så de børn med specielle behov bliver hjulpet godt på vej, og hvor den brede midterskare ikke bliver glemt på vejen.

Hvis vi skal fortsætte med at være Danmarks mest erhvervsvenlige kommune, skal vi da netop have en masse innovative og kreative unge mennesker, som har fået alle deres behov opfyldt op igennem deres barndom til at tage over på arbejdsmarkedet og skabe en masse spændende virksomheder.

Kære byrådspolitikere. Hvis du er bedstefar, bedstemor, far, mor, onkel eller tante til et barn, er det så det her, du vil byde vedkommende? Hver dag går vi på arbejde og spæder til i kommunekassen, mens vi bare må håbe på, at vores børn i en landets rigeste kommuner, Danmarks mest erhvervsvenlige kommune, Børnenes Hovedstad bliver passet godt på mellem de 60 andre børn, som kun 4 dygtige pædagoger skal passe på.

Det er vigtigt at præcisere, at vores pædagoger gør et fantastisk stykke arbejde, og at det er jer, kære politikere, der nu skal tage arbejdshandskerne på. Tænk, hvis det var dit barn!

 

På vegne af vores børn og pædagoger i Børnenes Hovedstad.

Med venlig hilsen

Ann Storbank, Michael Andersen, Charlotte Brink Bay, Morten Brink Bay, Kathrine Jespersen, Peter Larsen, Karina Michelle Jensen, Rasmus Friis, Tina Wammen Fryland, Nicolai Wammen Fryland, Joan Odgaard Johannesen, Martin Odgaard Johannesen, Louise Jakobsen, Kasper Møller-Madsen, Louise Rashid Løkkegaard, Alex Rashid Løkkegaard, Malin Lindberg, Mikkel Hviid Nymann, Lene Bekker, Mio Bekker, Jane Maria Midstrup, Jonas Midstrup, Astrid Hørning Spangsege, Morten Bøgh