Læserbrev: Da Børnenes Hovedstad smed forældrene for døren


Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet tilbød halvdelen af landets kommuner, i september 2020, tilskud til forældre, der ønsker at hjemmepasse deres børn. Det undrer mig, at Billund Kommune, som slår sig op på at ville være ”Børnenes Hovedstad”, ikke tilbyder et sådant tilskud. Det er næsten sprængfarligt at bringe hjemmepasser-emnet op og endnu mere at foreslå at der bør være et tilskud til dem, som vælger den løsning.

Normen i det danske samfund er at børn skal i institution. Ifølge Eurostat er Danmark det land i Europa, som institutionaliserer flest børn mellem 0 og 2 år. Dette sker, selvom vi ved at det for børn mellem 0 til 3, er bedst at være hos deres primære omsorgsperson eller -personer; som regel mor og far. Dette er ikke nogen politisk holdning, det er blot tilknytningsteori. Det er videnskab. Det er som om vi har glemt, at institutionerne i Danmark aldrig blev dannet for børnenes skyld, men udelukkende blev skabt for at både mor og far begge kunne gå på arbejde. Hvilket jo er en god udvikling; især for de kvinder der gerne vil være på arbejdsmarkedet på lige fod med mænd. Men efterhånden italesættes det som en absolut nødvendighed for dit barns udvikling at komme i pasning uden for hjemmet. Det er ikke tilfældet.

Ifølge Kommunernes Landsforening er omkring 75% af prisen på en institutionsplads betalt af det offentlige og de sidste 25% er egenbetaling. Tilskuddet til pasning følger barnet alle andre steder end hjem. Dagpleje, privatdagplejer, vuggestue eller måske du har en bedsteforælder, som gerne vil passe dit barn. De kan faktisk alle få tilskuddet. Forældre kan bare ikke! Det forekommer mig mærkværdigt, at jeg som kender mit barn bedst, ikke kan få tilskuddet fordi vores DNA er for tæt på hinanden.

Mange tror, at hvis du vil hjemmepasse dit barn, kan du jo bare skære ned for dit forbrug og leve billigere. Okay. Vi skruer ned for forbruget; HELT ned. Vi kan for eksempel flytte på landet og bo billigere. Så får vi selvfølgelig ekstra transportudgifter, og bruger mere tid på det. Tid vi egentlig bare gerne vil bruge med vores børn. Boligpriserne er måske lavere, men de højtlønnede jobs er der også længere imellem. Desuden så får et gift par mere udbetalt ved at begge tjener 250.000KR om året end at én part tjener 500.000KR. Fordi sådan er vores skatteregler i Danmark. Jonas Herby har regnet på det i en tankevækkende artikel i Altinget fra 2019. Og hvorfor er det kun familiesammensætninger, hvor der er to voksne, og en er højtlønnet, som skal have mulighed for at passe deres børn hjemme? Det er ikke kun topskatteydere, som skal have mulighed for at kunne passe sine børn i deres vigtigste leveår.

Det bliver ofte sagt, at børn ikke bliver ordentligt socialiseret, hvis ikke de kommer i institution. Det er en gammel skrøne, som ingen evidens har bag sig. Sociale færdigheder udvikles ved at babyer og småbørn er i sammenspil med modne mennesker, som regulerer dem. To babyer på 18 måneder, der bliver sat sammen, udvikler ikke sociale færdigheder hvis der ikke er en voksen hos dem. Det er bare videnskab, ligesom det der med tyngdekraften. Derudover er der ikke mange børn, som bliver hjemmepasset, der faktisk tilbringer hele dagen, alle dage, hjemme. Fordi det stemmer jo slet ikke overens med et voksent menneskes sociale behov. Derfor laver man ofte en legegruppe med andre, der er hjemme på samme tid. Det skriver jeg på ingen måde for at negligere eller udskamme de pædagoger, -assistenter, -medhjælpere og dagplejere, som til dagligt kæmper en kamp for at kunne give tilstrækkelig omsorg og nærvær til samtlige børn i deres varetægt. Jeg skriver det, som svar på, om et barn bliver asocialt af at være hjemme.

Måske du har et super spændene job, du rigtig gerne vil tilbage til, og derfor er dit barn i dagpleje. Måske du har brug for en pause, og derfor er dit barn i vuggestue. Du ved om nogen, hvad der er bedst for jer, for det er dit barn og din familie. Personlig frihed frem for alt. Om du har dit barn i en offentlig eller privat pasningsordning, så hepper jeg på dig! Der skal være plads til at man frit kan vælge imellem det hele. Det er ikke det rigtige for min familie, men derfor kan det sagtens være det rigtige for din familie og mange andres. Jeg forstår bare ikke hvorfor jeg ikke har ret, til de samme midler som du får ydelser fra det offentlige for, blot fordi jeg gerne selv vil passe mit barn.

 

Venlig hilsen

Lise Fischer Petersen, Billund, Konservativ Byrådskandidat i Billund Kommune