Læserbrev: Er Regionens knæfald for Kettys Hjøllunds husmorundersøgelse hele sandheden?


Dagbladet Information publicerede fredag 22. oktober 2021 en artikel om, at Regionen skabte falsk tryghed med undersøgelse af Grindsted trods bekymrende sygdomsfund. Flere eksperter peger i artiklen på, at Regionen, allerede tilbage i maj 2020 da rapporten udkom, burde have lavet en opfølgende undersøgelse.

Seniorforsker, ved Institut for Miljøvidenskab på Århus Universitet, Hans Sanderson undrer sig over hvordan, regionrådsformand, Stephanie Lose bruger rapporten politisk. Hun vil gerne give en kausal forsikring om, at der ikke er nogen risiko ved forureningen. Men det kan den her rapport ikke give. Andre forsker er enige.

Desuden viser det sig nu at Regionen ignorerede indvending fra forskningsleder i Grindsted-rapporten. Hun advarede om at rapporten ikke kunne dokumentere at det var sikkert at bo i Grindsted, som Stephanie Lose ellers sagde i pressemeddelelsen.

Jeg har selv, igennem de sidste tre uger, stillet spørgsmål til Regionen, dog uden at modtage svar. Ret hurtig da jeg gik i gang med læsning af de 1000 sider, de sendte til mig efter aktindsigt, bed jeg mærke i mailkorrespondancen, som koncerndirektør Kurt Espersen havde med en af de to forskere.

Det er tydeligt, at de ved et forskermøde i oktober 2018 hvor Kurt Espersen er til stede, har en samtale, hvor han viser stor interesse for en ansøgning, som forskeren forslår at de sammen laver til Novo Nordisk fonden, for at ansøge midler til forskning i ALS. De er meget langt i deres aftale og Kurt Espersen lover også, at det skal forlægges Regionsrådet. Det sker dog bare ikke. I stedet modtager forskeren et brev fire uger senere, kun en uge før at der er ansøgningsfrist, at det ikke er muligt. Men hvorfor er det at Kurt Espersen, ikke foreligger det Regionsrådet som han skriver? Og er han ikke forpligtet til det?

Desuden mangler der en mail, i aktindsigten, som forskeren har sendt til Kurt Espersen tidligere samme dag d. 4. december 2018, for der referer forskeren til mailen der er sendt senere på dagen. Den har jeg anmodet om, dog uden at modtage svar.

Til borgermødet i Grindsted for snart 4 uger siden, spurgte jeg koncerndirektør, Jørgen Bjelskou om der var andet, som han gerne vil dele med os, udover at de burde have forlagt brevet fra forskerne til borger og Forretningsudvalget og svaret var at ikke andet var fejet ind under gulvtæppet. Jeg var dog ikke overbevist og skrev derfor et læserbrev om at jeg var udfordret på tilliden til administrationen i Region Syddanmark. Det har desværre ikke ændret sig. Og inden dagen er omme, gælder det måske også dig.

Hvis jeg kommer i byrådet 16 nov. kan du være sikker på at jeg tilgår oprydningen af Grindstedforureningerne på samme måde som jeg har tilgået forløbet med hvorfor vi ikke fik en sundhedsundersøgelse i 1. omgang.

Venlig hilsen
Jill Isabel Flores í Toftum, Byrådskandidat for socialdemokratiet.