Læserbrev: Forsvar med hjerte og forstand


Hjertet siger nej – forstanden siger ja.
‘Jeg tror på, at hvis min farmor viskede mig i øret, at jeg skulle stemme ja til EU med alt hvad det indebærer, så ville jeg stemme ja.
Det kommer lidt an på, hvem der siger det.’
Hende troede jeg på.

Læser man historiebøgerne, så har militære alliancer til alle tider eksisteret. Og lige så mange alliancer er blevet brudt igen. Afhængig af tidens tand og os mennesker, der skal forvalte dem.
I tiden står mange indgåede aftaler til forfald. Vi mennesker er ikke gode til at holde aftaler på vegne af vore forfædre.

Fællesskab har altid bragt magt på bekostning af det enkelte individs.
Fagbevægelsen viste sit, Bønderne viste sit. Fælles værdier skabte magt og dermed indflydelse & velstand.

I dag læner vi mange os op ad, at den enkeltes frihed står øverst.
Rækker det til et fællesskab i dit hjem, i din kommune, i dit land endsige i Europa?
Hele ideen med EU er et fællesskab. Det betyder så også kompromiser. Det er svært at lave kompromiser, når man er optaget af sig selv.

Der er kræfter som vil det forenede Europa med økonomi, militærmagt. Ja hele paletten. Det er fakta, lige som der er dem, som vil den gamle nationalstat.

Kan Danmark selv. Kan vi definere vores egen sikkerhed, velfærd, levestandard? Det kan vi vel godt.
Og hvis vi vil noget med verdenen, så vil vi lave alliancer med verdenen. Længere er den vist ikke. Bliver det et nej til fuldt fællesskab på militærsiden, vil der være nogen, som laver en anden aftale. Og så er vi med, for andre VIL Danmark. Vi ligger strategisk på kloden, når de store skal lege Risk spil.
Betyder det så, at vi ikke bestemmer selv?

Det er lidt som at bo på en villavej. Man er parcelhusejer, men man skal alligevel indordne sig i et fællesskab. Sådan er det også med Europa og verdenen for den sags skyld.

Hvorvidt det bliver et ja eller nej til mere EU, så går livet videre. Ganske enkelt. Jeg stemmer ja.

Dyrk fællesskabet og lev det kære liv. Nyd at du kan rejse uhindret rundt i Europa frit og sikkert, fordi nogen vil friheden. Nyd dit Europa. Det kommer ikke af sig selv. EU er dig og mig og din nabo. Du er dybt priviligeret som europæer. Vær en europæer. Det gør ikke ondt.

Og så skal vi huske at nibe os selv i armen! Militær er et nødvendigt onde, som vi skal tæmme – netop i disse tider. Militær er ikke målet. Det er midlet.

Venlig hilsen

Bjarne Lastein, Radikale Venstre folketingskandidat, Billund & Vejen kommuner