Læserbrev: Håb om svar fra regionen


Onsdag 8/6 2022 afholdt Billund Kommune og Region Syddanmark borgermøde omkring Grindstedforureningerne, som bland andet omhandlede det nye havevandingsforbud.
Civilingeniør, Jørn K Pedersen fra Region Syddanmark fortalte i den forbindelse om vigtigheden af, at borgere som har set eller hørt noget i forhold til en evt. dumping af kemisk affald i Grindsted, endelig skulle give lyd.
En borger kunne fortælle om hundredvis af tønder, der i tidernes morgen måske var blevet begravet på fabriksgrunden, men det var ikke en information, Region Syddanmark eller kommunen kunne bruge til noget, da alt, der evt. er deponeret på fabriksgrunden, hører under miljøstyrelsen.
Jeg prøvede selv at få svar på mine spørgsmål omkring en evt. deponering af kemisk affald, men det vil være synd at sige, at jeg lykkedes med det. Derfor vil jeg nu afprøve muligheden for svar igennem dette læserbrev.
I en mail til Region Syddanmark tilbage i december 2018, skriver en af ALS-forskerne, der nu er med i den udvidede forskergruppe vedrørende sundhedsundersøgelsen, at Koncerndirektør, Kurt Espersen har fortalt om borgere, der har berettet om, at der muligvis er dumpet kemisk affald ved Dalsmose Sø. Samme forsker skriver i samme korrespondance, at hvis den ekstremt høje forekomst af ALS, i det meget begrænsede område i Østbyen viser sig at være korrekt, så vil det være relevant i næste fase at undersøge jorden og Dalsmose Sø for kemikalier, der kan medføre ALS.
Oplysningerne om ALS-tilfælde, som kom fra Ketty Hjøllund, viste sig senere i den registerbaserede undersøgelse at holde stik.
Der var ikke bare en øget forekomst af ALS, men også af Parkinsons i Østbyen.
Hvad var formålet for Koncerndirektør, Kurt Espersen, at oplyse ALS forskerne om, at der muligvis var dumpet kemisk affald i Østbyen?
Og hvorfor mener man i regionen, at det er vigtigt, at man får denne viden om, hvor der muligvis kan være dumpet kemisk affald, når man bagefter på trods af, at man nu har viden om øget forekomst af sygdomme som ALS og Parkinsons i området, ikke vil følge op på det og undersøge Dalsmose Sø?

Venlig hilsen
Jill í Toftum
Lillevang 104
7190 Billund