Læserbrev: Hvornår slutter corona?


Hvornår slutter corona?

Det spørgsmål stillede Emil på 5 år sin pædagog. Han synes, det er skønt at lege ude, men han vil gerne lege med nogle børn fra en anden gruppe, og også gerne kunne lege frit på hele legepladsen.

Pædagoger og ledere i daginstitutioner og skoler har travlt med at overholde de sundhedsfaglige retningslinjer og ikke mindst at sikre, at børnene er trygge. For at overholde retningslinjerne er børnene delt ind i små grupper, hvor de er sammen med én pædagog. Pædagogerne får det til at fungere på denne måde, men spørgsmålet er, om det er holdbart i længden?

For hvornår slutter corona? Desværre er der nok tale om måneder. En stor del af det pædagogiske arbejde består i at arbejde med relationen til børnene og børnenes indbyrdes relationer. Nu skal pædagogerne så hele tiden sige ’nej’ til, at barnet må gå til en anden pædagog eller ’nej’ til, at barnet må lege med en anden gruppe børn. Kort sagt er den ’nye hverdag’ diametralt modsat den pædagogiske praksis.

Selvfølgelig skal de sundhedsfaglige retningslinjer overholdes, men det er også vigtigt at huske på, at børnene ikke bare skal parkeres i institutionerne. Ledere og pædagoger skal fortsat have mulighed for at sikre børnene en tryg og udviklende dag. Det kræver faglighed, og derfor kan jobbet heller ikke varetages af alle ledige hænder.

Det skal heller ikke være de enkelte institutioners ansvar at sikre, at der er nok fysisk plads til at kunne modtage alle børn. Lad ledere og pædagoger koncentrere sig om at skabe en tryg hverdag for børnene i en kaotisk tid, og så må myndigheder, politikere og forvaltningsfolk tage ansvaret for at sikre kapaciteten og fortolkningen af retningslinjerne.

Kort sagt: Pædagoger og ledere har fået en bunden opgave – den tager vi på os. Men vi skal finde løsningerne sammen.

 

Med venlig hilsen

Jonna Jul Gudmundsen, Formand for BUPL Sydjylland