Læserbrev: Jeg er frivillig – og jeg nyder det!


Frivillig forening – uden frivillige. Og hvor er det synd for dem……. altså de ’uden frivillige’.

Der lyder klagesang fra stort set alle foreninger i stort set alle kroge af Danmark. Om det er i en idræts-, jagt-, spejder- eller ja, en hvilken som helst forening. Frivilligheden halter, foreningsliv dør, og travlhed, stress og jag i familien mindsker lysten til at bidrage.

Dette er ikke ment som en klagesang, for jeg er frivillig. Jeg nyder det.

Det er en prioritering jeg tillader mig selv. Det giver mig et pusterum fra en travl hverdag hvor jeg laver noget helt andet. Det giver mig en mulighed for at være sammen med mine børn om noget de også nyder. Det giver mig et stærkt netværk i lokalsamfundet og kontakt til en dejlig skare af vidt forskellige mennesker – som nyder at lave den samme prioritering i deres hverdag.

Der opstår et fællesskab, hvor vi har det rigtig sjovt, og jeg lærer de mennesker at kende på et helt andet niveau end fx arbejdskollegaer – som man paradoksalt nok bruger langt flere timer sammen med i hverdagen. Det giver mig også en kontakt til en masse dejlige medlemmer – både børn og voksne, som syntes det er sjovt at komme til deres sport, som bliver muligt, netop fordi der er frivillige. Heriblandt er også mine børns kammerater, som man så ligeledes opbygger en relation til, som gavner i privatlivet og i mine børns relationer og kammeratskaber.

Så alt i alt er regnestykket meget nemt for mig. Jeg yder – lad os sige 200 timer om året – jeg tæller ikke, for tiden flyver bare afsted når man har det sjovt, men for regneeksemplets skyld.

Det vidunderlige er så, at jeg vil sætte den oplevede værdi af foreningsarbejdet til langt over 1000 timer om året, altså den værdi jeg mener jeg får ud af indsatsen. Og der er sikkert noget jeg har glemt at regne med, men så er der jo sikkert endnu mere gevinst.

Det giver et forhold på 1:5 – altså jeg putter 1 del i foreningen, og jeg får 5 dele igen. Det er da ikke dårligt?

Tænk at investere 1 del energi, og få 5 ud af det? Eller tænk at investere 1 smil, og få 5 smil igen? Tænk at hjælpe 1, og få 5 til at hjælpe dig? Eller hvad med grin? Ideer? Relationer? Humor? Oplevelser?

Det er da næsten for godt til at være sandt – men prøv det selv. Det kan kun anbefales. Bliv frivillig i stedet for at være uden frivillig – både dig selv og din lokale forening.

Det eneste, hvor tilbagebetalingen ikke holder, det er at man kan ikke give 1 kr og få 5 kr igen. Frivilligt arbejde er og bliver ulønnet. Det vil så også omvendt betyde, at man kan faktisk heller ikke bare betale sig fra det, og så tro at man får den samme gevinst.

1:5 – tænk over det. Det er en god investering i dig selv og lokalsamfundet.

 

Med venlig hilsen

Morten H. Ravn, Billund, en helt frivillig frivillig.