Læserbrev: Klima på budgettet


Med budgetforliget indgået mellem Socialdemokratiet og Venstre kommer klimaindsatsen endeligt på budgettet i Billund Kommune. Det ser det i hvert fald ud til efter 1. behandlingen af budget 2023 i kommunalbestyrelsen.

Der er således afsat 1,4 mio kr. til udarbejdelse af en DK2020 klimaplan i 2023 og 2024 og godt små 15 mio. kr. i budgettet frem til 2026 til projekter i forlængelse af klimaplanen.

Med en DK2020 klimaplan får vi en plan for, hvordan vi i fællesskab lokalt kan nedbringe udledningen af CO2 og hvordan vi arbejder grønnere med energien til opvarmning, produktion og transport.

En DK2020 plan indeholder også en klimatilpasningsdel, som arbejder med, hvordan beskytter vi vores infrastruktur, værdier og bygninger mod de stigende mængder nedbør, grundvandsstigninger, flere og kraftigere storme og måske også længere tørkeperioder.

Grundtanken bag en DK2020 Klimaplan er samarbejde. Min oplevelse i Billund Kommune er, at erhvervslivet, landbruget og forsyningsselskaberne er mere end klar til at rykke på den grønne omstilling.

Et eksempel er et forslag fra Billund Kommunes Energi- og klimaråd, om at Billund Kommune arbejder proaktivt for skabelsen af en Billund Symbiose. Forslaget er inspireret af Kalundborg Symbiosen, hvor en ny samarbejdsform har optimeret økonomi og ressourceudnyttelse for virksomhederne i symbiosen og betydet bedre miljø for lokalsamfundet.

Går budgetforliget også igennem 2. behandling i kommunalbestyrelsen, kan arbejdet med at etablere en Billund Symbiose begynde. Samtidig kan vi begynde at tænke i flere partnerskaber som fx udtagning af lavbundsjorde, skovrejsning eller lokale energiøer.