Læserbrev: Pas på svindlere


Der er i øjeblikket en masse mennesker der på Facebook deler en artikel om, at Mads Mikkelsen tjener en masse penge på en eller anden forretningsmodel, hvor du skal indbetale nogle penge og så vælter der penge ind på din konto. Det er naturligvis svindel.

Jeg formoder der er nogen der har fået sin Facebook konto hacket – dvs. nogen har fået fat i brugernavn/e-mail og adgangskode, og har logget på kontoen og spredt dette svindel og giver sig ud for at være den person der ejer Facebook kontoen.

Når en hacker har adgang til en Facebook konto, kan vedkommende en masse dumme ting. Forestil dig f.eks. at vedkommende ændrer adgangskoden, så du ikke længere kan komme på din egen Facebook konto, og hackeren kan gøre hvad vedkommende har lyst til med kontoen.

For at undgå det er mit bedste råd til alle der læser med her er:

Trin 1 er at ændre din adgangskode.

Derefter skal du opsætte 2-trins verifikation. Så kan man ikke logge på din konto uden man rent fysisk har din telefon i hånden. Der sendes simpelthen en ekstra kode til telefonen som skal bruges hvis man forsøger at logge på fra en enhed som ikke har været brugt før (typisk en fremmed PC). Logger du derimod på Facebook fra en godkendt enhed (feks din egen PC), kræves ikke mere end i dag

Jeg kender flere der har prøvet at blive hacket på Facebook. Min Instagram er blevet hacket (det var før man kunne opsætte 2-trins verifikation på Instagram)

2-trinsverifikation kan opsættes mange steder. Jeg nævner lige de steder jeg kan komme i tanke om:

Facebook

Instagram

LinkedIn

Microsoft (feks OneDrive)

Dropbox

Discord

SnapChat

Google

Apple (til AppleID/iCloud)

Det er lidt ligesom den sikkerhed nogle kreditkort bruger (feks MasterCard), hvor du ved nethandel betaler med det kreditkort, modtager en kode på SMS som du skal kunne taste ind. Har du ikke telefonen, er det lidt vanskeligt at bruge kreditkortet. NemID er også en 2-trins verifikation. Her kan du ikke logge på uden brug af en kode du enten har på et nøglekort eller på en app på din telefon.

Spred budskabet – husk at opsætte dette for jeres børn så de ikke udsættes for dette svindel!

God sommer.

Med venlig hilsen

Kenneth Andersen, Billund