Læserbrev: Vi er længere end nogensinde før med oprydning af Grindstedforureningen


I starten af det nye år modtager Billund Kommune en længe ventet rapport på, hvilken metode man kan bruge til at oprense Engsøen i Grindsted og ikke mindst hvad det vil koste.

Med den i hånden kan Folketinget tage først skridt i oprydningen i Grindsted by efter Grindstedværkets forureninger.

Rapporten er det seneste af en lang række initiativer, vi og Region Syddanmark har taget i de senere år. Faktisk er der aldrig nogensinde sket så meget for at få ryddet op i Grindstedforureningen, som der er sket i de seneste tre år. Vi kan i flæng nævne:

  • Først og fremmest har vi sammen med Region Syddanmark fået hul igennem til Christiansborg og fået generationsforureninger på den landspolitiske dagsorden. Da vi i 2018 for første gang anmodede miljøministeren om at komme til Grindsted, fik vi et afslag. Nu får vi løbende besøg og har haft besøg af flere miljøministre, Folketingets miljøudvalg og flere miljøordførere. Samtidig er der for første gang kommet midler til oprydninger af generationsforureninger i Danmark på finansloven.
  • Regionen har gennemført en sundhedsundersøgelse af Grindsted, hvor vi har bidraget med hjælp og viden.
  • Vi har oprettet en fælles hjemmeside (grindstedforureningen.dk), og vi har holdt flere borgermøder, så folk har let adgang til at få nyeste information om forureningen.

Dertil kommer flere initiativer, vi fra Billund Kommune har iværksat på egen hånd for at støtte op om regionens arbejde med undersøgelser og oprensning. Det er for eksempel:

  • En undersøgelse af byens kloakker og indeklimaet i boliger over forureningen for at sikre, at der ikke er sundhedsrisiko for borgere, der lever over forureningen.
  • En havevandskampagne for at oplyse byens borgere om de særlige forhold for havevandszoner i Grindsted.
  • Bevilget penge til at undersøge, hvordan og hvad det vil koste at oprense Engsøen i Grindsted, så søen kan bruges til rekreative formål.

Desværre må vi nok erkende, at selvom vi i det nye år får viden, der kan sætte i gang i en oprydning af Engsøen i Grindsted, kommer det ikke til at ske foreløbigt. Som reglerne er i dag, regnes Engsøen nemlig slet ikke en del af generationsforureningen. Det er den gamle losseplads faktisk heller ikke, og ej heller banegravsdepotet selvom de alle er forurenet af stoffer fra Grindstedværket.

For den gamle losseplads giver det den mærkværdige situation, at vi kan stå og vente på, at forureningen siver i åen, før der bliver gjort noget ved det. Og så bliver lossepladsen regnet som sin egen særskilte generationsforurening – og dermed Grindsteds anden generationsforurening.

Det er en bureaukratisk måde at håndtere forureninger på og ude af trit med virkeligheden. Vi ser Grindstedforureningen i byen som én forurening. Det betyder, at også Engsøen, banegravsdepotet og lossepladsen bør være en del af Folketingets midler til oprydning.

Vi har nået meget på de tre år, den politiske følgegruppe har eksisteret, og vi håber, at det nye byråd vil fortsætte arbejdet for at få ryddet op efter Grindstedforureningen

Venlig hilsen
Ib Kristensen, Per Nyhus, Ole Marcussen og Arne Thomsen, Den politiske følgegruppe for Grindsted-forureningen i Billund kommune.