Læserbrev: Vi skal sikre ungdomsuddannelser i de mindre byer

Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup og Troels Ravn


Mange unge grubler i disse dage over hvilken uddannelse, de skal vælge. Ansøgningsfristen for landets ungdomsuddannelser er nemlig lige om hjørnet. I øjeblikket har unge fra Syddanmarks mindre byer og landområder mulighed for at søge ind på en ungdomsuddannelse tæt på deres hjem. Men i fremtiden er det langt fra sikkert, at det forholder sig sådan.

I Syddanmark kæmper ungdomsuddannelserne med faldende elevtal. Det skyldes til dels, at vi går nogle små overgange i møde, men også at mange unge foretrækker at gå på en ungdomsuddannelse i regionens større byer. Blandt andet i Vejle oplever man en større interesse fra de unge, og ansøgningstallet på byens ungdomsuddannelser er steget med 26 procent siden 2009. Det går ud over uddannelsesstederne i byer som Grindsted og Tørring. For at sikre uddannelsernes overlevelse i de mindre byer, mener vi, at der bør sættes et loft over antallet af klasser på de populære ungdomsuddannelser i de større byer.

For en del unge er afstanden mellem hjemmet og uddannelsesstedet afgørende. Bliver transporten for lang og besværlig, vil nogle unge helt fravælge en ungdomsuddannelse. Det gælder om, at holde de unge i uddannelsessystemet, og det gør vi først og fremmest ved at sikre, at de fortsat kan uddanne sig på gode ungdomsuddannelser i deres lokalområde. Det er derfor helt afgørende, at vi bevarer ungdomsuddannelser i byer som Grindsted og Tørring.

Uddannelsesstederne er samtidig vigtige arbejdspladser i de mindre byer. Uden dem vil vi opleve en større fraflytning i områderne.

Region Syddanmark har netop sendt et forslag til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, hvori de foreslår, at der fastsættes et loft over, hvor mange klasser de to gymnasier i Vejle – og 21 andre almene gymnasier i regionen, må oprette for skoleåret 2020 til 2021. Beslutningen ligger nemlig hos ministeren.

Vi mener, at forslaget er fornuftigt. At sikre uddannelse i hele landet er en politisk opgave, som skal løftes på Christiansborg og i samarbejde med regionerne. Heldigvis har regeringen øje for landdistrikterne. Socialdemokratiet arbejder for et samlet Danmark, hvor ressourcerne fordeles retfærdigt mellem by og land.

Vi skal have et Danmark, hvor det er attraktivt at bosætte sig uden for de større byer. Et Danmark i balance. Derfor skal landets unge naturligvis også i fremtiden have mulighed for at vælge en ungdomsuddannelse tæt på deres hjem.

Venlig hilsen
Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), byrådsmedlem Billund og folketingsmedlem Troels Ravn (S)