LEDER: Skolebørn – og forældre – i livsfare


Hver eneste dag sætter adskillige skolebørn i Billund kommune deres liv på spil. Det gælder for den sags skyld også mange voksne, som egentlig skulle være dem der gik forrest, men som fejler stort.

Børnene og deres forældre sætter livet på spil, fordi de vælger at bevæge sig ud i den mørke morgentrafik uden lys på cyklen. Enkelte også uden reflekser – bare for at gøre det helt umuligt for bilisterne at se dem på sådan en kold decembermorgen. Flere af de mørke cyklister følges endda med deres forældre eller en anden voksen – som heller ikke har lys på cyklen.

Politiets statistikker fortæller ikke om, hvor mange der præcist er taget for at køre uden lys på cyklen her i Billund kommune. De fortæller til gengæld heller ikke om de mange bilister, der får en slem forskrækkelse, fordi de var centimeter fra at køre en mørk cyklist ned i morgentrafikken – og dermed tæt på at tage et andet menneskes liv. Men vi hører om rigtig mange tilfælde her på BillundOnline. Adskillige læsere og brugere har kontaktet os i den seneste måned, fordi tendensen med skolebørn uden lys på cyklen er stærkt stigende.

Hvordan kan vi sammen forbedre denne livsfarlige tendens? Hvordan kan vi gøre det lige så naturligt for børnene at tænde lyset på cyklen – for og bag – som det efterhånden er naturligt for langt de fleste at tage selen på når de sætter sig ind i bilen?

Skal der mere oplysning til? Flere lys på cyklen-kampagner? Lig på bordet? Eller skal vi sammen råbe disse mørke cyklister op og bede dem indtrængende om at få lyset på cyklen tændt – inden det koster liv?