Lokal plejefar: Bare det ikke er en spareøvelse

Jens Dalgaard har de sidste syv år været plejefar for børn i alderen 8-10 år og opefter. Privatfoto


Selvom tidligere byrådspolitiker og nuværende plejefar, Jens Dalgaard fra Vorbasse, har en god fornemmelse af netværksanbringelser, så fraråder han på det kraftigste Billund kommune at bruge økonomien som påskud for at netværksanbringe.

I Billund Kommune har man over i de senere år oplevet en stigning i antallet af anbringelser udenfor hjemmet, og dermed er økonomien på området strøget i vejret. Således er den gennemsnitlige udgift per barn steget fra 400.000 i 2012 til 453.000 sidste år. Det har nu fået kommunen til at kigge i retning af Herning kommune, hvor man med den såkaldte Sverigesmodel, har haft stor succes med blandt andet netværksanbringelser. Altså hvor barnet anbringes et sted i familiens netværk – det være sig hos naboen, mosteren eller bedsteforældrene. Og det er en god ide – når det går godt, mener Jens Dalgaard:

– Jeg er overbevist om at netværksanbringelse er det helt rigtige – når det lykkedes. Men det vil også være en katastrofe for alle, hvis det ikke lykkedes, siger Jens Dalgaard, der har været plejefamilie i de seneste syv år.

Han fraråder dog kommunen at bruge det økonomiske påskud for at netværksanbringe. Der kan nemlig spares henved 300.000 kroner per barn, der anbringes i netværket i stedet for hos en plejefamilie. Netværket får nemlig ikke vederlag for pasningen, men kun dækket udgifterne.

– Pengene må ikke være bestemmende faktor. Barnet skal være i centrum. Så det er vigtigt at man i en anbringelse tænker over om barnet får sorteper med over til naboen, mosteren eller hvor det nu placeres i netværket. For måske netop det enkelte barn har bedst af at komme helt ud af sit netværk for at få det bedre, siger Jens Dalgaard.