Medicinsk cannabis under syddansk forskerlup

Bureaufoto


Politikerne i Region Syddanmark har længe gerne villet undersøge om cannabis kan have en gavnlig effekt for forskellige typer af patienter. Derfor igangsættes nu et nyt forskningsprojekt der skal bane vejen for mere viden på området og identificere de forhindringer og faldgruber, der kan være ved brugen af medicinsk cannabis.

– Vi vil rigtig gerne se om, der er patientgrupper, der kan have gavn af lægeordineret cannabis. Vi har hørt om mange, der siger, de har god gavn af cannabissen, men som i dag ikke kan anskaffe sig det uden at bryde loven, siger formanden for regionens Sundhedsudvalg Poul-Erik Svendsen.

Allerede i august sidste år ønskede sundhedsudvalget at undersøge mulighederne for at forske på området. Men det viste sig, at de syddanske læger er tilbageholdende med at involvere sig, fordi de blandt andet ikke mener, at man ved nok om effekten af cannabis i medicinsk sammenhæng.

– Jeg har fuld forståelse for, at lægerne forholder sig lidt afventende i forhold til det her. Det er uprøvet land, men det skal ikke afholde os fra at udforske det. Derfor vil vi gerne sætte gang i et forskningsprojekt, der kan identificere og på sigt fjerne forhindringer og faldgruber for både patienter og læger, siger Poul-Erik Svendsen.

Sideløbende med de syddanske initiativer har regeringen fremsat et lovforslag om en fireårig forsøgsordning med lægeordineret cannabis, der starter 1. januar 2018.

Indtil videre har det kun været muligt at ordinere cannabis som et færdigt produkt eller lægemiddel, men den nye forsøgsordning giver også mulighed for at ordinere det i rå form – som eksempelvis tørrede plantedele, der indtages som te.