Nordisk blåstempling af headspace Billund


Headspace, der sidste år åbnede op i Billund, er i en ny rapport fra Nordisk Råd blevet udpeget som best practice. Altså et godt eksempel, som andre godt kunne tage ved lære af, når det gælder at hjælpe unge med deres mentale helbred og forebygge, at unge dropper ud af uddannelsessystemet eller mister kontakten til arbejdsmarkedet.

Det er derfor en stolt centerchef fra headspace Billund, Susanne Mathiesen, som BillundOnline får i røret denne tirsdag formiddag:

– Det her er super fedt, fordi det netop er en blåstempling af vores arbejde i headspace Billund og selvfølgelig i de otte andre afdelinger rundt omkring i landet, siger Susanne Mathiesen.

Hun hæfter sig ved en nylig rapport fra Rockwool Fonden, der dokumenterer, at samfundet kan spare enorme summer ved at opprioritere tidlige indsatser målrettet unge på kanten af samfundet. I Danmark koster udsatte unge mellem 25 og 29 år op til 15 mia. kr. om året på landsplan. Til sammenligning koster mislykket integration af ikke-vestlige indvandrere 16,5 mia. kr. om året. Derfor er der også gode økonomiske argumenter i hæderen fra Nordisk Råd:

– Det er jo et godt argument når man skal dokumentere overfor det politiske niveau, at det giver mening vi er her. At vi præsterer og at de unge synes, det giver mening at vi er her, siger Susanne Mathiesen.

På under et halvt år har afdelingen i Billund haft kontakt til 200 unge, der er kommet med vidt forskellige fra kærestesorger og familieproblemer til ensomhed, tristhed og psykisk sygdom i familien.

– Det der gør headspace unikt, og som også bliver fremhævet i rapporten fra Nordisk Råd er, at de unge altid bliver mødt med respekt, de bliver set og lyttet til. Det er noget, som har været vigtigt i forhold til etableringen af headspace også her i Billund. At skabe et rum, der er trygt, indbydende og imødekommende, siger Susanne Mathiesen.

Udover at man i headspace formår at møde de unge på deres præmisser, så fremhæves det, at headspace har formået at gøre frivillige til en bærende del af rådgivningstilbuddet. Afdelingen i Billund har pt. ansat 10 frivillige, der hver dag er der til at tale rådgivningssamtaler med de unge og sørge for, at headspace Billund løber rundt.