Regionen vil reducere forureningen af Grindsted Å


Region Syddanmark tager nu hul på opgaven med at mindske de store mængder forurening, der hvert år siver ud i Grindsted Å fra fabriksgrunden ved Dupont. Første del bliver at få fundet ud af hvordan forureningsmængderne til åen kan reduceres.

– Det er vigtigt, at vi hele tiden bliver klogere på forureningen, så vi får gjort tingene i den rigtige rækkefølge. I dag er der ingen tvivl i om, at det rigtige er at starte ved Grindsted Å. For det er her, man vil kunne få en umiddelbar og mærkbar effekt for de penge, partierne bag budgetforliget har afsat, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V) i en pressemeddelelse.

I alt er der anvendt og produceret 1.169 forskellige stoffer på det tidligere Grindstedværket. Mange af stofferne, herunder klorerede opløsningsmidler, oliestoffer og nogle medicinalprodukter, kan være skadelige for miljøet.

Det er langtfra tilfældigt, at regionens indsats over for forureningsfanen i grundvandet fra fabriksgrunden sker tæt på åen. For en afgravning af forureningen på fabriksgrunden vil formentlig tidligst kunne måles ved åen om 50 år, fordi forureningen er så længe om at blive transporteret med grundvandet. Og samtidig viser regionens undersøgelser, at størstedelen af forureningen allerede har forladt fabriksgrunden.

– Der har i mange år fosset forurenet grundvand ud i Grindsted Å. Men for første gang har vi nu viden og teknologi til at kunne forsøge at gøre noget ved det. Så er det eneste ansvarlige også, at gøre det så hurtigt som muligt. I dette tilfælde taler vi om snarere ét år end to, hvis alting går, som det skal, siger Stephanie Lose.