SF-formand kom tæt på Grindsted-forurening

SF-formand, Pia Olsen Dyhr, fik lejlighed til at kigge på de vandprøver som tidligere biologi-lærer Alex Wraae tog fra banegravsdepotet i 1979. Privatfoto


Forud for gårsdagens borgermøde på Grindsted Gymnasium, tog SFs formand Pia Olsen Dyhr på rundtur til nogle af de forurenede steder i Grindsted. Blandt andet mødtes hun med tidligere biologilærer i Grindsted, Alex Wraae, der viste landsformanden hvor han i 1979 sammen med sine elever fandt adskillige tønder med giftig forurening ved Banegårdsgraven. Få dage efter Alex Wraae havde gjort Grindstedværket opmærksom på fundet, var tønderne dækket til med jord.

Den tidligere biologilærer har dog gemt 4 prøver med gift fra dengang, og de prøver fik Pia Olsen Dyhr mulighed for at se på tæt hold. Både prøverne og besøgene rundt om i byen, gjorde indtryk:

– Det påvirkede mig meget at se med egne øjne, hvor stor en del af byen, der er påvirket af forureningen, da jeg var ude og gå en tur rundt i byen og blandt andet var nede ved åen og ved Banegravsdepotet og fabriksgrunden, hvorfra giftene løber under byen og ned mod åen. Jeg fik enormt meget ud af at lytte til de mange bekymrede borgeres beretninger, og jeg kan virkeligt godt forstå de mange utrygge røster. Jeg må sige, at mødet i Grindsted forstærkede SFs kamp for, at vi skal have gjort noget ved forureningen hurtigst muligt. Jeg kan slet ikke forstå, at vores miljøminister ikke tager bladet fra munden og siger, at vi skal have ryddet op, siger Pia Olsen Dyhr til BillundOnline.

Netop miljøminister Esben Lunde Larsen har takket nej til at besøge Grindsted, men han kommer ikke lige sådan til at glemme forureningen i byen. I hvert fald ikke hvis det står til SF-formanden:

– Jeg vil holde ministeren og regionerne op på, at det skal være slut med lappeløsninger uden først og fremmest at fjerne kilden, som er de hotspots, som giften bliver ved med at strømme fra. Og der skal følge flere penge med, for med de småpenge, regionerne har til rådighed, så bliver det aldrig til andet end lappeløsninger. Hvis der ligger hotspots under det gamle værk – og det er der nok gode chancer for at der gør – så skal de selvfølgelig prioriteres på linje med de andre hotspots, der ligger i Grindsted. Ellers får vi aldrig stoppet kilden til forurening. Derfor er selve grunden under værket selvfølgelig en helt afgørende brik i det overblik, som Regionen skal gå til forhandlinger med i 2019, og derfor er vi nødt til at få det undersøgt, siger Pia Olsen Dyhr.