Skoleklasser designer sikker by i børnehøjde


11.760 minutters læring, en film der dokumenterer, 260 idéskitser, 75 konkrete ideer og 16 udvalgte projekter i forhold til at lave en mere sikker skolevej. Det er det meget konkrete udbytte af et tre måneders forløb om sikker skolevej og sundhed, som netop er gennemført i Billund Kommune.

En af visionerne i Børnenes Hovedstads projektet er by i børnehøjde, og det dækker over, at Billund som Børnenes Hovedstad bliver en by, hvor det er godt at bo, fordi den er indrettet med fokus på at inspirere og udfordre børn og deres familier.

Det betyder helt konkret, at børn bliver inddraget i kommunale planlægningsprocesser, og at Billund har en visionsplan, som beskriver byens udvikling ud fra det overordnede perspektiv By i børnehøjde.

I første omgang er det Billund, der er i centrum for visionsplanen. Men kommunale projekter bredes ud i hele kommunen.

Og det er netop, hvad der er sket i forhold til projekt sikker skolevej, som både er et projekt, der handler om sundhed i forhold til at få flest mulig til at vælge cyklen, når de skal til og fra skole, men også et projekt, hvor 200 børn fra tre skoler i Billund Kommune har været med til at pege på løsninger i forhold til at gøre skolevejen mere sikker og attraktiv at bruge.

– Det har været en fantastisk rejse, hvor vi samme med WElearn og vores trafikkonsulent Jan Luxenburger og ikke mindst med børnene og engagerede lærere og ledelser fra tre skoler er endt ud med 75 konkrete ideer til en bedre og mere sikker skolevej, fortæller Susanne Borgvardt Jensen, der er teamleder i Park og Vej i Billund Kommune.

Det er elever fra 2. til 5. klasse fra BillundSkolen, Den Internationale Skole og Søndre Skole i Grindsted, der har deltaget i projektet, og hele processen med workshops, ideudvikling og præsentation af de færdige ideer er blevet til en film, der dokumenter processen og den læring der er kommet ud af projektet.

– Det er børnene der skal være omdrejningspunktet for, hvordan vi indretter vores byer, og det har de i høj grad været i dette projekt, hvor vi laver sikker trafik i børnehøjde nogle steder midlertidigt og andre steder permanent, siger Susanne Borgvardt Jensen.

Både hos WElearn, der adfærdsdesign og har kompetencer i at omsætte processer til læring og hos Trafikkonsulent Jan Luxenburger er der stor glæde over udbyttet af projektet.

– Det er meget imponerende, hvad der er kommet ud af det. Børnene har virkelig været engageret, og vi har fået nogle ideer, der helt sikkert kan bruges. Ja faktisk er vi godt i gang med at få produceret ”pegebørn” som er en ide en af grupperne er kommet med, hvor en figur peger og viser den sikre skolevej, fortæller Jan Luxenburger.

Pegebørnene bliver tydelige i gadebilledet som et vidne om, hvordan de 200 børn har sat deres præg på udformningen af en sikker skolevej, og det er ikke det eneste.

– Vi arbejder i Park & Vej videre med 16 ideer, som er udpeget blandt de 75. På den måde har vi virkelig fået noget ud af projektet og ideerne. Det plus den viden vi har fået fra børnene, siger Susanne Borgvardt Jensen fra Park & Vej i Billund Kommune.