Tamilere gør klar til at fejre nytår


På søndag fejrer tamilere verden over det tamilske nytår, Thai Pongal. Således også i Grindsted, hvor Sol-Guden takkes for den gode høst, og hvor både børn og voksne er iklædt traditionel tamilsk tøj og der vil blive pyntet, lavet Kolam (mandala, red.) og spist en masse god mad.

I lighed med tidligere år, finder festlighederne sted på Vestre Skole i Grindsted.

Den 4 dage lange Pongal festival er ikke bare en høst festival, men også tamilernes nytår. Først fejres BhogiPongal, hvor man gør rent i hele huset samt skiller sig af med uønskede ting og dårlige vaner.

På andendagen fejres selve Pongal, som også bliver kaldt SuryaPongal. Hovedformålet med denne dag er at takke solen for hjælpen.  Kvinderne laver pæne Kolam og det nyhøstede ris bliver kogt i en ny gryde. Når gryden koger over med Pongal, råber folk “Pongaloo Pongal” højt, og byder dermed det nye år velkommen.

Den tredje dag kaldes MaadduPongal. Denne dag er dedikeret til køerne på gårdene, som er en stor hjælp i høstprocessen. Køerne bliver på denne dag badet og fodret med Pongal. en sidste dag i festivallen kaldes KanumPongal, hvor der hygges med familie og venner, og serveres sød mad, som symboliserer sødme og glæde.

I øvrigt går tamilerne ind i år 2049, eftersom den tamilske kalender tager udgangspunkt i den tamilske digter og filosof Thiruvalluvar, der blev født 31 år før Kristus. Derfor ligges der 31 år oven i det nuværende årstal.