Vorbasse Marked presset af bureaukratisk bøvl

Formand for Vorbasse Grundejerforening, Brian Madsen (tv), viser sammen med næstformand Karsten Knudsen (th) den store mappe med bureaukratiske udfordringer for de frivillige til folketingsmedlem Anni Matthiesen (V).


Hvert år knokler frivillige kræfter for at gennemføre landet største heste- og kræmmermarked i Vorbasse. Men i årenes løb er der efterhånden kommet så mange regulativer og bureaukrati til for at kunne afvikle markedet, at de frivillige bruger alt for meget tid på det.

På den baggrund havde markedsledelsen – bestående af formand for Vorbasse Grundejerforening, Brian Madsen og næstformand, Karsten Knudsen – i dag møde med det lokale folketingsmedlem for Venstre, Anni Matthiesen fra Krogager, ude på markedspladsen, så hun kunne få en mere håndgribelig fornemmelse af hvor stort problemet er. Blandt andet kunne folketingsmedlemmet ved selvsyn konstatere at mappen med opgaver i forbindelse med markedet er vokset en del på få år. Eksempelvis skulle arrangørerne i 2013 lave én samlet sikkerheds- og risikovurdering for Vorbasse Marked. Nu skal arrangørerne ind og lave én vurdering for hvert enkelt arrangement i de to en halv dag, markedet varer:

– Det betyder, at vi skal risikovurdere publikummet til eksempelvis Gurli Gris. Vi skal fortælle myndighederne forud for, hvor mange der forventes at komme og se Gurli Gris, hvilken alder publikum har og om publikum evt vil være voldelige, hvor mange vagter der vil være og hvilken adfærd gæsterne forventes at have, siger formand Brian Madsen om beredskabets krav til markedets omkring 20 arrangementer.

– Vi ved ikke hvorfor vi skal lave det, men vi skal lave det. Jeg kan forstå, at vi skal have brandslukkere stående rundt omkring, men jeg kan simpelthen ikke se hvorfor vi skal lave en risikovurdering af et børnearrangement med publikum i alderen 4-7 år. Det giver ingen mening for mig, siger Brian Madsen. Han kan give flere eksempler på bureaukrati og regelrytteri, der har udviklet sig og eskaleret voldsomt, siden han kom til i 2012:

– Dengang havde vi en førstehjælper, der sad og hjalp med at sætte plaster på, eller bandt en forstuvet fod ind, eller hældte vand på én der var dehydreret. Nu har vi en fremskudt præhospital enhed fra Region Syddanmark stående herude på markedet to en halv dag om året – fordi det er et krav fra myndighederne. Jeg tør slet ikke tænke ti år frem – skal vi så have et supersygehus stående herude på marken, spørger Brian Madsen med et grin.