Vorbasse Marked var intet uden de frivilllige


Der var stort fremmøde, da Billund ErhvervsFremme i dag havde henlagt sit månedslige netværksmøde til en kold hal på markedspladsen i Vorbasse.

– I var nok ikke mødt så talstærkt op, hvis I havde vidst, vi skulle være i en kold hal, lød det med et smil fra formanden for Vorbasse Grundejerforening – og dermed også for Vorbasse Marked – Brian Madsen, som indledning til sin fortælling om markedet og dets historie.

Det er også noget af en historie, der ligger bag det 289 år gamle marked, men det var ingenting uden de mange frivillige, der hvert år bærer markedet igennem. Det erkender formanden blankt:

– De er altafgørende. Ingen frivillige – ingen marked og sådan er det. De er hele grundstammen i opsætningen, for hvis vi skulle ud og betale en rigtig timeløn for hver frivillig, så kunne vi ikke betale os fra det, lyder det fra Brian Madsen.

Henved 1200 frivillige er i sving for at afvikle markedet hver sommer og dermed får børnene i Vorbasse frivilligheden ind med modermælken:

– De yngste – jeg vil tro, de er 10 år – begynder ude på parkeringspladserne, hvor de hjælper far eller mor med at uddele hæfter til bilisterne. Så er man jo i gang som frivillig, og det er dét, der er vigtigt; at tænde den der gnist i de der unge mennesker. Hvis du kan få det ind i dem som børn, at de i en eller anden grad har været med til at afvikle Vorbasse Marked, jamen så har du dem hele vejen op og hvor de ser det som den naturligste ting i verden at sidde  som frivillig i en bestyrelse, eksempelvis, siger Brian Madsen.