Der er super god læring i at vide, hvad man har gjort de sidste 400 år i dansk landbrugshistorie og bruge dét som baggrundsviden til, hvad man kan gøre ved klimaproblemerne i dag.
Det mener Mark | Museet for en Ny Danmarkshistorie ved Grindsted, som over et stykke tid har haft inddraget en række engagerede børn og unge mennesker i Billund Kommune i projektet Klimarødder.
Sammen med 5.A fra Lynghedeskolen skød museet i Morsbøl i dag gang i den nye udstilling, Klimarødder, der tager udgangspunkt i de seneste 400 års historie og Billund Kommunes klimaplan – og sætter fokus på, hvordan vi sammen kan skabe en bæredygtig fremtid.
– Udstillingen er dybest set et træ lavet af bæredygtigt pap, som henover det næste stykke tid skal vandre rundt på lokale skoler, hvor børn og unge så skal skrive deres håb og klimahandlinger ned og udsmykke træet med de her små sedler, siger museumsinspektør Anna Louise Siggaard.
Man kan nemlig godt bruge fortiden til at blive klogere på fremtiden – og selv lave ændringer lige her i nutiden:
– Naturen i Billund Kommune – og i øvrigt det meste af Danmark – er menneskeskabt og har været påvirket af menneskelig aktivitet i over 400 år. I dag står vi over for store klimaforandringer, der kræver handling og nytænkning. Udstillingen Klimarødder inviterer besøgende til at reflektere over deres egen hverdag og lokale sted og handle på klimaforandringer gennem brugerinddragende elementer, der spirer og gror med besøgstallet, lyder det fra Mark | Museet for en Ny Danmarkshistorie.