Billund kommune ligger næstsidst på en liste over, hvor mange børn der er vaccineret i landets kommuner.
Opgørelsen viser at 79 pct af børnene født i 2013 har modtaget MFR-vaccinen, der blandt andet beskytter mod mæslinger. En sygdom, der er på kraftig fremmarch i disse år. I Trekantområdet som sådan ligger vaccinationsraten på 90 pct, så Billund ligger noget under. Men umiddelbart er der ingen forklaring på hvorfor Billund kommune ligger så lavt:
– Det korte og mest ærlige svar er, at vi ved det ikke. Vi oplever indimellem forældre, som bevidst fravælger vaccinationer. Men jeg tror det først og fremmest handler om, at det er travle børnefamilier, som glemmer, at det er ved at være tid til at bestille en tid ved lægen. Men det forklarer ikke hele forskellen på, hvorfor det ser ud som det gør, for jeg tror såmænd ikke børnefamilier i Billund er mere travle, end de er i Vejle, siger leder af Pædagogisk Psykologisk og Sundhedsfaglig rådgivning i Billund kommune, Maria Sloth Christensen til DR P4 Trekanten.
Hun har svært ved at se at Billund kommune kan gøre mere for at få børnene vaccineret.
– Sundhedsplejerskerne gør et stort arbejde i forhold til at sætte fokus på, at det er vigtigt, at børn vaccineres. Det gør vi i de besøg, vi har hjemme i familien, indtil barnet er 1½. Og vi tager det op igen i samtalerne med forældre og børn i 0. klasse, siger Maria Sloth Christensen til BillundOnline.
Statens Seruminstitut er nu ved at klarlægge, hvorfor der er så stor forskel i kommunernes vaccinationsandel – og Maria Sloth Christensen ser frem til resultatet af kortlægningen:
– Først og sidst er det jo forældrenes valg. Men faktisk har vi – også på landsplan – ikke særlig meget viden om, hvad der kendetegner familier, der til- og fravælger vaccinationerne. Derfor ser vi frem til den kortlægning, Seruminstituttet udkommer med om nogle måneder. Jeg er sikker på, at den gør os klogere på, om og i givet fald hvordan vi kan styrke indsatsen, siger Maria Sloth Christensen.