Billund kommune soler sig som en lille lys plet i midten af de noget mørkere blå nuancer på kortet over, hvor mange 15-24-årige der står ugen job og uddannelse.
Det er Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har lavet en analyse, hvor de har trukket tallene på hvor mange 15-24-årige, der har grundskolen som højest fuldførte uddannelsen, som hverken var i gang med uddannelse eller i job i september 2023. Nederst i artiklen kan du klikke dig ind på tallene for den enkelte kommune.
På det tidspunkt var der 150 unge uden job og uddannelse i Billund kommune. Det svarer til 5,5 pct af kommunens unge, hvilket er et godt stykke under landsgennemsnittet på 6,3. Målet på landsplan er dog at tallet i 2030 skal ligge på højst 3,5 pct.
Og der er samtidig tale om fremgang for Billund kommune fra sidst AE lavede den her analyse i 2022. Der er nemlig blevet 0,9 procentpoint færre unge uden job eller uddannelse, viser tallene.
– De fleste af de her unge, kender vi i vores ungeafdeling, fordi de af forskellige årsager har brug for en hånd i ryggen. Enten af personlige og psykiske årsager, nogle sociale udfordringer eller fordi man har en funktionsnedsættelse af en art. En del af de her arbejder vi med at motivere til at komme i gang med enten uddannelse eller job, forklarer unge- og familiechef ved Billund kommune, Trine Bredal Rosenbæk.
Men det er ikke fordi, de unge så ligger hjemme under dynen eller spiller computerspil dagen lang. Mange af dem arbejder, men fordi de er ansat under 18 timer i ugen, tæller de ikke med i statistikken over unge i job. Og de, der tager HF enkeltfag, tæller heller ikke med som værende under uddannelse. Derfor kan det reelle antal af unge, der står helt uden job og uddannelse i Billund kommune, være noget lavere.
Trine Bredal Rosenbæk er overbevist om, at en del af årsagen til at Billund kommune oplever nedgang i antallet af unge uden job eller uddannelse, skyldes Ungeafdelingen, der kom til verden for 5-6 år siden:
– Ungeafdelingen er en kombination af social-, beskæftigelses- og uddannelsesområdet og har til huse i campus-miljøet hvor afdelingen deler bygning med Syddansk Erhvervsskole, og netop dét at man tværfagligt slår kræfterne sammen på den måde, gør altså en forskel for særligt de sårbare unge, siger unge- og familiechefen.
Næste gang Arbejderbevægelsens Erhvervsråd laver den her analyse kan Billund kommune sagtens have barberet endnu mere af antallet af unge 15-24-årige, der ikke er i job eller uddannelse. For en del af disse er unge med udfordringer, som eksempelvis autisme. Netop den gruppe oprettede Billund kommune sidste sommer et særligt tilbud til – kaldet A-holdet.
– A-holdet har til huse hos FGU på Tårnvej, hvor kommunen økonomisk støtter et mindre FGU-hold bestående af unge med autistiske vanskeligheder eller lignende udfordringer, som gør at det er svært for dem at være i store forsamlinger, eller er utrygge i mødet med nye institutioner. Det får de hjælp til her, forklarer Trine Bredal Rosenbæk.
Hun tror på, at succes avler succes:
– Når unge ser andre unge trives og lykkes med noget gennem uddannelse og beskæftigelse, så bliver de inspireret og får lyst til det samme. Og vi ved at unge, der lykkes med det her, ganske enkelt får et bedre liv, lyder det fra Trine Bredal Rosenbæk.