Børn og unge i Billund Kommune dropper cigaretterne

Antallet af børn og unge i 7.-9. klasse, som har prøvet at ryge cigaretter, er faldet markant i Billund Kommune. Dermed har projektet X:IT, der skulle forebygge rygning i folkeskolerne, vist sig at være en stor succes.

Således er andelen af børn og unge, der har prøvet at ryge cigaretter i 7.-9. klasse, faldet fra et gennemsnit på 14,5 procent i september 2019 til 8,5 procent i september 2020. Den største fremgang ses i 9. årgang. Her er andelen, der har prøvet at ryge, faldet fra 28 procent til 12 procent.

– Det er overraskende, at resultaterne allerede efter ét år er så gode. Det er vi svært tilfredse med. Vi ved, at det er afgørende at sætte ind på 7.-9. klassetrin, fordi der typisk sker en stigning i antallet af unge, som begynder at ryge, når de starter i 10. klasse eller på en ungdomsuddannelse, hvor de unge skal finde ind i nye sociale fællesskaber. Jo tidligere vi sætter ind, desto større er chancen for, at de unge ikke begynder at ryge, siger Søren Dahl Stagaard, der er projektkoordinator på X:IT i Billund Kommune.

Gennem X:IT er der otte lektioners undervisning, som klæder eleverne på til at vælge rygning fra. Forældrene inddrages også, da de sammen med eleven kan skrive under på, at eleven holder sig røgfri i hele skoleåret, mens forældrene forpligter sig på at tage samtaler med barnet om tobak.

Endelig har Billund Kommune fra august 2019 indført røgfri skoletid på alle folkeskoler, så hverken elever, ansatte eller gæster må ryge i arbejdstiden – heller ikke uden for matriklen.

– Det er virkelig et flot resultat. Det er en anerkendelse til projektet, og det viser, at det hjælper at sætte fokus på, hvor skadelig og vanedannende rygning er, siger formanden for Børneudvalget i Billund Kommune, Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.