Konservativ Grundlovstale prikkede både til Mødestedet-debat og politiske løsgængere

Der var lidt svirp til både den ene og den anden, da den konservative gruppeformand i kommunalbestyrelsen i Billund, Lars Hansen, gik på talerstolen i Grindsted Anlæg i anledningen af grundlovsdag.

Han indledte med at henvise til at Grundloven danner grobund for det stærke demokratiske samfund vi har i Danmark i dag – med ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og ikke mindst, religionsfrihed.

– Men ytringsfrihed er jo ikke lig med ytringspligt. Som nogen nok ville sige: bare fordi du kan og må tale, så behøver du jo ikke gøre det hele tiden. Men det går også den anden vej. Hvor langt kan man som borger gå, når der er truffet en demokratisk beslutning, man ikke er enig i, lød det fra Lars Hansen – formentlig med adresse til hele debatten omkring lukningen af Mødestedet i Grindsted.

Lars Hansen kom også ind på konsekvensen af balladen:

– Her gælder det blandt andet at de angriber embedsværket, og skyder lidt på folk, der ikke kan tage til genmæle. Er det ordentlighed? Ikke i min verden! Kan man konfrontere en politikers familie for hans eller hendes beslutninger? Nej, for selv politiske ægtefæller har deres egne meninger. Så derfor skal lovgivningen og ordentligheden passe på hinanden. Og de eneste der kan dét, er os i fællesskab, og med den respekt for, at vi alle ikke mener det samme, lød det fra Lars Hansen.

Gruppeformanden var derefter klar med sit næste svirp – omkring eksklusionen af nu indtil flere siddende kommunalbestyrelsesmedlemmer:

– Hvordan bruger vi så selv grundloven som politikere? Det er der vist et klart billede af som vores kommunalbestyrelse ser ud her to et halvt år inde i perioden. Den gyldne regel med at stemme efter egen overbevisning – den er der nu nogle stykker i Billund kommune, der har mærket konsekvensen af.  Jeg synes ikke det er et sundhedstegn for vores demokrati, men det er et billede af noget der ligner topstyring, lød svadaen.

Dernæst berørte den konservative spidskandidat til næste års kommunalvalg i Billund kommune også velfærden og den udfordringer:

– Vi taler om borgerens grundlovssikrede ret. Begreber som “jeg har ret til dét og dét”. Ja, men hvad er dit behov? Hvis din ret er mere end dit behov, behøver man så udnytte sin ret. Hvis man holder sig til behovet, er der mulighed for at hjælpe flere. Vores velfærdssystem skal være bæredygtigt og være rettet mod de, der virkelig har behovet – samtidig med at vi har øje for at det offentlige hverken kan eller skal løse alt, sagde Lars Hansen.