For lidt mere end et år siden bevilgede regionsrådet i Syddanmark samlet set 15 mio kroner til ni innovationsprojekter i hele regionen.
Og på trods af coronavirussens indtog i Danmark blot få måneder senere, har de ni projekter kørt på, og her et år efter iværksættelsen kan der nu gøres status. Her er lidt om nogle af projekterne:
På Odense Universitetshospital arbejdes der med at teste og validere et kunstigt intelligens-værktøj, der kan hjælpe lægerne med at diagnosticere brystkræft ud fra røntgenbilleder – noget der kan føre til hurtigere behandling og dermed bedre chance for overlevelse og øget livskvalitet.
På Sygehus Lillebælt har de igennem 12 år foretaget over 150.000 blodprøveanalyser på over 7.500 patienter, som har gennemgået et diagnostisk pakkeforløb hos deres praktiserende læge for kræft. På baggrund af det, er der nu lavet en algoritme på et kunstigt intelligens-system, som med stor sikkerhed kan beregne den enkelte persons risiko for at have kræft på en skala fra 0 – 100 pct. Projektet er et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse, de praktiserende læger og Sygehus Lillebælt.
Projektet har vist, at den kunstige intelligens er særdeles velegnet til at beregne en given patients risiko for kræft – og ved hjælp af den kunstige intelligens kan man give lægen og patienten besked samme dag, som blodprøven er taget, da Sygehus Lillebælt afhenter blodprøverne to gange dagligt.
Lægen og patienten kan så i dialog beslutte den videre udredning. På den måde kan patienter uden kræft spares for en belastende videre udredning, mens samfundet sparer de betydelige omkostninger ved den videre udredning.
På Sydvestjysk Sygehus arbejdes der i forbindelse med skulderproteser med at indføre skræddersyede operationsguides i 3D, men netop det projekt har været påvirket af COVID-19, da personalet på projektet siden august har været kaldt til corona-opgaver.
Du kan læse status for alle ni projekter her: Status på innovationspuljeprojekter