Vi har tidligere skrevet et læserbrev om udfordringerne mellem antal lærlinge og lærepladser i Billund Kommune. Vi vil så gerne have, at unge mennesker er i trivsel og får de muligheder de ønsker sig, når de starter vejen mod et langt arbejdsliv. Derfor har vi taget næste skridt. I fredags besøgte vi Jesper Dahlmann på Erhvervsgymnasiet i Grindsted.
Snakken gik, og med Jespers mangeårig erfaring som skoleleder, kom vi omkring forandringer gennem tiden. Vi talte om unge menneskers uddannelse og de ønsker der må være for den.
Detailhandlen i Grindsted mangler lærlinge til butikkerne. Tiden er ikke længere til, at lærlinge uddannes og skippes videre. Nu er det tid til at butikkerne gør sig “lækre” og tænker elever som en investering og fremtidens lærling som skal blive i firmaet.
Fredagens øjenåbner:
Grindsted Erhvervsgymnasium har en linje for Eventkoordinatorer. For at læse den, skal eleven inden uddannelsen opstart have fundet en læreplads. I Billund Kommune, som er en kommune med en masse events, findes ingen eller kun få elevpladser på det område. Derfor er det ingen elever som tager denne uddannelse.
Det er ikke mange unge der ved hvad de vil være imens de går i folkeskolen og tilrettelægger uddannelsen ud fra det ønske. At kunne skifte uddannelsesretning i den første del af uddannelsen er en fantastisk løsning. På den måde er ingen helt låst, når fremtidsdrømmen bliver tydeligere.
Unge er primært der hvor fællesskabet er.
Gymnasiefester, fredagsbar, socialt samvær er vigtigt, og det kan være et svært valg at gå i lære, hvor kollegerne ofte er ældre og klassekammeraterne ikke er de samme på alle skoleophold. Det kan måske ikke revolutioneres, men med fokus kan små justeringer måske gøre en afgørende forskel.
Som forældre og lærere har vi en kæmpe indflydelse på unges valg. Der er en tendens til, at vi synes de skal få det optimale ud af deres intellekt. Derfor måles udskolingselever på deres evne til at gennemføre en gymnasial uddannelse, mere end på lykke og interesse.
Hvad er målet egentlig i de unges liv og hvornår er der opnået succes nok? I Billund Kommune er 375 unge ikke i uddannelse eller er uden job.
Fagbevægelsens hovedorganisation mener at der skal gøres en indsats. Dette markerer de den 30. september kl. 14-16 ved Magion i Grindsted. Mød dem og få en snak om, hvad vi kan gøre for de mange unge. Og lad os så stile imod unge i trivsel og beskæftigelse i Billund Kommune.
Venlig hilsen
Brian Nissen, Filskov og Jane Albinus Borg Kjær, Hejnsvig, socialdemokratiske byrådskandidater.