Den tredje tirsdag i september: Samtidig med åbningen af FN’s generalforsamling i New York, stiftede repræsentanter for Verdens Børn deres første generalforsamling i Børnenes Hovedstad, LEGO House, Billund.
Det var stort.
Det vil være en hjørnesten i Børnenes Hovedstad.
Fremover, hvert år den tredje tirsdag i september, vil repræsentanter fra hele Verdens Børn mødes i Billund til generalforsamling, når Verdens statsledere samles i New York.
Og børnene vil fremover henvise til det manifest, de har udarbejdet, og spørge FN: ”Hvad har I gjort? ”
Manifestet blev overrakt Mogens Lykketoft, som den, der har en særlig kontakt til FN. Han var fra september 2015 til september 2016 formand for den 70. generalforsamling i FN.
Fire FN-ambassadører fra henholdsvis Holland, Frankrig, Sydafrika og Canada deltog Børnenes generalforsamling online. På storskærm fulgte de indbudte gæster i LEGO House med – også da repræsentanter for børnene, i overværelse af Lykketoft, nævnte de forskellige områder, som deres manifest indeholdt.
Børnenes Hovedstad fortjener applaus for både det store forarbejde og gennemførelsen af arrangementet.
På den særlige tirsdag stod der 20 børn i alderen 11 til 16 år som repræsentanter for de hundredvis af børn fra hele verden, der i foråret svarede på spørgsmål om interesse for deltagelse i generalforsamlingen. Først blev 80 børn med 40 forskellige nationaliteter, alder, baggrund o.lign. udvalgt. Og disse børn har, hver weekend siden foråret, arbejdet på tværs af tidszoner for at beskrive deres syn på, hvad der hæmmer opvæksten for millioner af verdens børn.
Et imponerende arbejde.
Nogle af temaerne er uddannelse, sundhedsvæsen, specielt også om psykisk syge børn og unge, klima, køn og ret til at være en minoritet.
Og FN har virkelig brug for den unge generation til at stille spørgsmål og skubbe til det tunge system.
Denne type aktive børn kan blive verdensborgere. De børn, vi så og hørte på den første generalforsamling, har via deres interesse og mødet med organisationen Børnenes Hovedstad, fået en enestående mulighed for at arbejde videre i sporet.
Børnenes manifest var opdelt i 10 punkter, hvert punkt blev seriøst fremlagt af to børn af forskellig nationalitet. Professionelt, charmerende og på engelsk. Mellem manifest-erklæringerne var der på storskærmen små videoklip med de enkelte børn.
Alt sammen præsenteret af to dygtige værter: Dicte Østergaard Christensen, Danmark og Shubh Rastogi, Indien/Danmark.
Organisationen Børnenes Hovedstad, CoC, har skabt det, der nu står som noget helt selvfølgeligt: Den tilbagevendende generalforsamling for Verdens Børn – i Børnenes Hovedstad Billund.
Dagen før generalforsamlingen var der i tilknytning til arrangementet ”demokrati-frokost” på rådhuset med seks politikere – og derefter introduktion til byrådssalen, hvor de også mødte lokale unge, som har været i ”politisk mesterlære” i foråret. Jeg hørte, at det for flere af børnene var en stor oplevelse – mange børn lever ikke i frie lande, eller i lande hvor man kan snakke direkte med politikere.
Til lykke! Jeg ønsker, at Verdens Børns Generalforsamling må blive FN’s seriøse, inspirerende vagthund – for som børnene gentog gang på gang: Maybe you have the power – but we are the future!
Venlig hilsen
Kirsten Vagtholm, Billund