Lokalpoliti og SSP går sammen om unges sikkerhed på nettet

En landsdækkende kampagne omkring onlinesikkerhed er skudt i gang i Danmark. Den kører i denne og næste uge og er rettet mod 7. klasser i hele landet.

I Billund kommune er Sydøstjyllands Politis nærpolitistation i Grindsted og Billund Kommunes SSP gået sammen om at køre kampagnen, der handler om hvad man skal passe på på nettet og om man ved hvem man chatter med:

– Det har den fordel at vi på den måde kan vise, at vi laver forebyggende arbejde sammen, når SSP-konsulenten tager med politiet ud på skolerne. Vi er nok det eneste sted i Danmark, der gør det på den måde, forklarer Thomas Sander Nielsen fra Billund kommunes SSP.

Og det giver nemlig noget andet, når SSP og politi på den her måde tager ud sammen, mener Annette Kristensen, der er politiassistent hos Sydøstjyllands Politi på Nærpolitistationen:

– Det giver også et godt forhold til børnene i 7. klasse. Det er en god årgang at komme ud og få fat i, fordi det ofte er på det tidspunkt, hvor de unge mennesker gerne vil prøve en masse forskellige ting. På denne måde kan de lære os lidt at kende ved at vi kommer ud på skolerne og giver dem denne undervisning, siger Annette Kristensen.

Men forældrene skal også inddrages. Således er der onsdag den 13. november fra kl. 17-18 i aulaen på udskolingen på Lynghedeskolen afdeling Søndre forældremøde for alle interesserede fra både privat- og folkeskoler i Billund kommune.

Før har der i snit været 15 forældre til sådanne arrangementer, men håbet er at lidt flere dukker op i år, for fælderne ligger og lurer på de unge på nettet:

– Internettet kan rigtig mange ting og der er også nogle ting man skal passe på! Der er mange, der fejlagtigt tror, at børnene i dag er digitalt indfødte, for de har oplevet, at der altid har været en telefon, lyder det fra SSP og politiet, som snarere ser de unge som digitalt udsatte.

– De unge har fra de er helt små haft en telefon i hånden, der er åbent til hele verden. Der er aldrig nogen der har vejledt dem om hvad de skal gøre. Forældrene er måske omkring 40-45 år og ved måske ikke noget om faldgruberne.  Hvad skal man tale om, hvorfor man skal tale om det – de unge spiller computere og det er jo fint. Men det vi kommer og taler med de unge om, er billeddeling, og om man ved hvem man chatter med. Og så taler vi meget om dét at der bliver sendt nøgenbilleder fra en ung til kæresten, og så går der måske kun 14 dage og så er man ikke kæreste længere, og billedet bliver delt længere ud fordi man ikke længere er kærester, lyder det fra eksperterne.