Mandag morgen var der fornemt besøg i medborgerhuset i Skjoldbjerg ved Vorbasse, hvor tre folketingsmedlemmer – Anni Matthiesen (V), Carsten Kissmeyer (V) og Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) – havde taget turen til den lille by.
Formålet med besøget var at se nærmere på et såkaldt termonet, der kan gøre kollektiv varmeforsyning muligt i landsbyer i hele Danmark. Jesper Koch, analysechef fra Dansk Fjernvarme og Søren Skjold Andersen, formand for den almennyttige forening Termonet Danmark, stod klar til at tage imod de tre politikere.
– Jeg var i energiudvalget i 2014, hvor jeg præsenterede termonet som fremtidens fjernvarme. I 2017 kom de første demonstrationsanlæg, og nu nærmer løsningen sig et gennembrud. Der er brug for mere politisk fokus, så løsningen i højere grad kommer i spil i landdistrikterne, hvor de fleste stadig tænker i individuelle løsninger. Det er derfor meget glædeligt, at tre folketingspolitikere, som har fokus på vores energiforsyning, nu besøger Skjoldbjerg for at se anlægget, siger Søren Skjold Andersen.
At se anlægget er måske så meget sagt. For én af fordelene ved termonet er netop, at der ikke er noget at se i gadebilledet. Ligesom ved traditionel fjernvarme er der gravet en frem- og returledning ned i vejen, men i et termonet er rørene lavet af plastik og ikke isoleret mod varmetab.
I stedet for at miste varme til jorden, optager rørene varme fra jorden, på samme måde som det kendes fra individuelle anlæg med jordvarmeslanger. Ledningsnettet er dermed ikke kun et distributionsnet – det bidrager også til varmeproduktionen. Rørene henter varmen fra ca. én meters dybde, og når varmen her slipper op, kan man koble mange forskellige energikilder på nettet.
De tre folketingsmedlemmer var hver især alle meget interesserede i metoden efter dagens besøg:
– I øjeblikket er vi mange, der spørger os selv, hvordan vi hurtigst og bedst muligt bliver uafhængige af russisk gas, for det er helt afgørende. Fra politisk side har vi derfor en vigtig opgave i at se på, hvordan vi giver tilskud. Her mener jeg, at vi bør se på, om termonet skal være en del af svaret fremover, siger det lokale folketingsmedlem, Anni Matthiesen, der bakkes op af sin partifælle:
– Termonet er et spændende alternativ til de løsninger der normalt bringes i anvendelse i landsbyerne. Det er værd at undersøge nærmere, siger energiordføreren, Carsten Kissmeyer.
Også hos SF er der stor interesse for emnet:
– Som formand for udvalget for øer og landdistrikter er det vigtigt for mig, at landdistrikterne også får adgang til stabile og billige og varmeløsninger. Der mener jeg, at termonet kan spille en rolle, og så er det i min bog også et plus, at løsningen er grøn og forbrugerejet. Vi bør i Folketinget finde ud af, hvordan vi kan udnytte erfaringerne fra Skjoldbjerg i omstillingen væk fra afhængighed fra russisk olie og gas, siger partiets sydjyske folketingsmedlem, Karina Lorentzen.