Nu kommer der endnu flere tilbud til børn og unge i mistrivsel

Billund kommune forsøger nu at skrue på yderligere knapper for at komme den psykiske mistrivsel blandt kommunens børn og unge til livs. Og her skal forældrene mere på banen.

Landet over mistrives flere og flere børn og unge psykisk og ifølge en ny lov skal alle landets kommuner inden udgangen af næste år have etableret tilbud, som sikrer, at forældre til børn og unge med psykisk mistrivsel får hjælp.

Billund Kommune har i flere år haft tilbud til målgruppen, og den eksisterende tilbudsvifte bliver nu suppleret med flere tiltag. Børne- og Familieudvalget har nemlig godkendt en plan for, hvordan børn og unge med psykisk mistrivsel kan sikres hurtig hjælp i kommunen.

– Som hjemsted for Børnenes Hovedstad er det enormt vigtigt for os, at vi kan tilbyde hurtig og lettilgængelig hjælp til vores sårbare børn og unge. I flere år har vi tilbudt behandling til børn og unge i psykisk mistrivsel, og vores erfaringer viser, at både lettere behandling og tidlig forebyggende hjælp fungerer godt. Vi har derfor et godt fundament at arbejde videre ud fra, og vi supplerer nu med flere tiltag, så vi er på forkant med lovgivningen til gavn for vores børn og unge, siger Bjarne Larsen, der er formand for Børne- og Familieudvalget i Billund Kommune.

Målgruppen for de lettilgængelige behandlingstilbud er børn og unge med let til moderat nedsat funktionsniveau pga. bekymring, tristhed, adfærdsvanskeligheder samt uro og opmærksomhed.

I Billund Kommune eksisterer der allerede en række forskellige tilbud til målgruppen; bl.a. programmerne ”Cool Kids”, ”Chilled” og ”Tilbage til Skole”. Derudover tilbyder kommunen tidlig forebyggende hjælp i samarbejde med familien og hverdagslivets aktører i henhold til Barnets Lov.

Og nu kommer der altså nye initiativet oveni: ”Invest in Play”, som er et program for forældre med børn i alderen 2-12 år med ADHD eller ADHD-lignende symptomer. Gennem leg og positiv opmærksomhed støttes forældre til at sætte omsorgsfulde grænser, der skaber forudsigelige og trygge rammer for, at barnet kan trives. Programmet afprøves i efteråret 2024 i samarbejde med Center for ADHD.

Dertil kommer “Få Styr på Angsten” som  er et forældrebaseret program til børn i 1.-6. klasse, der handler om at opdage og forebygge angst hos børn så hurtigt og effektivt som muligt. Programmet er alene målrettet forældrene, der mødes 2-3 gange, mens den øvrige del af behandlingen er internetbaseret. Første hold forventes at starte i foråret 2025.

Behandlingen vil primært blive tilbudt som gruppeforløb, da det er en effektiv form for lettere behandling, både på grund af fællesskab og støtte fra gruppen og mulighed for læring gennem andre.

I løbet af det næste år vil der løbende blive tilføjet flere tilbud inden for rammen af Lettilgængelig Behandling, som kan komme børn, unge og deres familier til gavn.