– Vi igangsatte den oprindelige sundhedsundersøgelse, fordi vi tager bekymringerne for sundheden blandt nuværende og tidligere borgere i Grindsted alvorligt. Efter et grundigt arbejde er den udvidede forskergruppe – i kølvandet på nye oplysninger og kritik af den oprindelige undersøgelse – kommet frem til anbefalinger om yderligere undersøgelser, og den anbefaling følger vi naturligvis, siger Regionsrådsformand Stephanie Lose.
– Jeg håber, at de nye undersøgelser vil være med til at give borgerne i Grindsted den ro og tryghed, de søger. Vi ved, at uvisheden om deres sygdomsforekomst har påvirket nogle borgere igennem en længere årrække, og derfor er jeg glad for, at de nye undersøgelser både ser på sygdomsforekomsten og risikoen ved at bo i byen og indeholder et tilbud til de borgere, der har lyst til at dele deres oplevelser og mulige sundhedsmæssige bekymringer med sundhedspersonale, siger Formand for Sundhedsudvalget Mette With Hagensen.
De bakkes begge op af formanden for Miljøudvalget, Jørn Lehmann Petersen:
– Den oprindelige sundhedsundersøgelse opfyldte reelt det formål, der oprindeligt blev sat for undersøgelsen – nemlig at undersøge sygdomsforekomsten i Grindsted. Men det er min klare vurdering, at vi med de tre nye undersøgelser, som også indebærer en opdatering af den oprindelige sundhedsundersøgelse, kommer borgerne godt i møde i forhold til deres naturlige bekymringer. Jeg ser frem til, at arbejdet går i gang, og til at vi løbende kan følge projekterne, lyder det fra Jørn Lehmann Petersen.
På regionsrådsmødet stillede Dansk Folkeparti blandt andet ændringsforslag om at igangsætte et ALS-forskningsprojekt med det samme. Ændringsforslaget blev alene støttet af Dansk Folkeparti og blev derfor ikke vedtaget.
Her kan du læse mere om de tre projekter:
Projektbeskrivelse: Sygdomsforekomst blandt borgerne i Grindsted: Opdatering
Projektbeskrivelse: Vurdering af human risiko af forurening fra Grindstedværket
Projektbeskrivelse: Sundhedsmæssige konsekvenser af forureningen i Grindsted