300 borgere og forretningsdrivende fra Billund fulgte med fra salen, da borgmester i Billund Kommune Ib Kristensen mandag den 14. marts offentliggjorde vinderen af en projektkonkurrence om pladsdannelser rundt om det kommende LEGO House i centrum af Billund ved et borgermøde i Billund Idrætscenter.
De kommende pladsdannelser er en del af den ny byvision for Billund, og fem teams har deltaget i konkurrencen om at komme med løsningen på, hvordan de tre pladser kan etableres, så de fysisk kan være med til at realisere og understøtte visionerne i Billund Børnenes Hovedstad og Billund Byvision.
Pladserne er et uhyre vigtigt element i Billund Byvison, og det første store projekt vi sætter i værk efter byvisionen er vedtaget. Derfor har vi naturligvis været spændte på at se, hvordan opgaven kunne løses og heldigvis har vi fået gode og kvalificerede forslag, siger borgmester Ib Kristensen.
Dommerkomitéen har bestået af otte personer, og derudover har der været rådgivergruppe på fem personer.
Vinderforslaget kommer fra Arkitema K/S, Niras A/S, Active Institute, Antje Backhaus Gruppe F.
– Vi har nu et konkret vinderforslag. Nu skal der politisk tages beslutning om at realisere projektet med Arkitema som totalrådgiver, forklarer Ib Kristensen.
Anlægsfasen indledes efter planen til efteråret, og de nye pladser skal være færdige samtidig med LEGO House i 2017.
Med LEGO House får vi flere hundredetusinde gæster ned i centrum af Billund hvert år. Det stiller krav til omgivelserne, og samtidig har vi et ønske om pladser, der kan være et attraktivt nærområde for byens borgere, skabe en bymidte for butikker, handlende og kulturinstitutioner og dermed også for borgere og besøgende, siger Ib Kristensen.
Fra dommerbetænkningen har BillundOnline modtaget følgende bemærkninger vedr. de nye pladser:
Forslaget rummer nogle klare, gennemskuelige og robuste greb, der skaber nogle markante og særlige byrum med solid tyngde i forhold til LEGO House.
Med afsæt i Billund byvision formulerer team Arkitema målet at udvikle 3 pladser med særlig klar og selvstændig identitet men dog tilpasser sig den attraktivitet, som Lego House i kraft af sine udadvendte funktioner vil tilbyde omverdenen. Ligeledes er playline visuelt integreret, således der skabes en sammenhæng mellem byen udenfor og den aktivitet, der sker på pladserne.
Ved Bækken er det rum, der har tiltrukket sig mest opmærksomhed fra dommerkomitéen – særlig den mere urbane karakter, som modsvarer bækkens løb udenfor byen, er vurderet som positivt fra dommerkomitéen. De præcise terrasser og oplevelseslandskabet vil kunne tiltrække både unge som ældre, børn og vokse i alle konstellationer. Desuden vurderes det, at naboer fra de omgivende bebyggelser vil drage fordel af en ny grøn udsigt.