Tirsdag den 23. juli får Museumscenter Karensminde besøg af mejerister, som viser hvordan man laver ost. Det tager noget længere tid at fremstille en god ost, fordi osten skal lagre et par måneder eller mere, inden den er klar. Men på Museumscenter Karensminde kan man følge, hvordan mejeristerne varmer mælk og hælder osteløbe i mælken, så ostemassen samler sig. Osten lægges herefter i en form og i pres, så vand kan løbe af osten, inden den er klar til at blive lagt til lagring. Processen starter op omkring kl. 11.
I over 100 år har mejeriprodukter været en meget vigtig eksportvare for dansk landbrug, og det begyndte med smørret. I 1880’erne og 1890’erne oprettede landmænd overalt i Danmark andelsmejerier, der først havde som mål at producere smør af høj kvalitet, og som siden også begyndte at fremstille ost til eksport.
Med andelsmejerierne blev fremstillingen af smør og ost industrialiseret. Mejerierne var udstyret med centrifuger, store smørkærner og ælteborde, og mejeriet brugte dampmaskiner som trækkraft.
Både tirsdag den 23. juli og onsdag den 24 juli er en af mejeriaktiviteterne at fremstille smør, på helt gammeldags facon uden brug af maskiner. Mejeristerne hælder den syrnede fløde i en gammeldags smørkærne, og så gælder det om at bruge kræfterne og stampe med kærnestangen, indtil der er dannet fine lysegule klumper af smør i kærnen. Godt smør skal æltes længe, så det er frit for vand, og derefter skal det smages til med salt, inden det klar til brug.
Alle gæsterne kan følge hele processen fra fløden hældes i kærnen, til smørret er æltet og klar til at blive pakket, og de kan endda også selv prøve at arbejde med kærnen.
I det kreative værksted kan man begge dage male en spareko eller lave en pung af læder. Aktiviteterne er for børn i alle aldre.
Begge dage står Karensmindes Venner for aktiviteter i det gamle køkken, hvor der er ild i brændekomfuret, og i dagligstuen, hvor der arbejdes med håndarbejde. Der er også gang i træværkstedet og i smedjen. Hestevognen kører, og Kaffestuen og vaffelboden er åben.