Der er kigget ret meget i retning af de mindre byer i Billund kommune. Det lægger bosætningskoordinator Marianne Witte slet ikke skjul på i sin præsentation af det seneste tiltag fra hendes side; lokale borgere, der skal være ”Ambassadører i Billund By” og være med til at sørge for, at nye borgere kommer godt på plads i byen.
– Der skal slet ikke herske tvivl om, at den her ide er jeg blevet meget inspireret af fra de mindre byer. Der er skelet en del til velkomstministeren i Vorbasse, som fysisk byder nye borgere velkommen til byen. For den slags her med at byde nye medborgere velkommen – det fungerer fantastisk i landsbyerne og det skal kun understøttes i fremtiden, siger Marianne Witte.
Lige nu har 9 almindelige borgere i byen sagt ja til ambassadør-tjansen. Både aldersmæssigt, baggrundsmæssigt og jobmæssigt spænder ambassadørkorpset vidt.
– Tanken er, at de er med til at sikre, at Billunds nye borgere integreres hurtigst muligt og på den bedste måde. Og det gør man altså bedst med menneskelig kontakt. Ambassadørerne skal kunne hjælpe en helt familie med vildt forskellige behov, hvad enten det er skole, idræts- eller foreningsliv eller et besøg på biblioteket – og det gælder både internationale borgere og tilflyttere fra andre dele af landet, forklarer Marianne Witte.
I Billund By er størstedelen af tilflyttere lige nu internationale og derved engelsktalende.
– Dette vil helt sikkert gøre at ambassadørens arbejde vil komme til at foregå på engelsk til en start, men at deres hjælp vil være af rigtig stor betydning for tilflytterne, siger bosætningskoordinatoren, der allerede har haft det første ”sæt i gang” møde med ambassadørerne.
Planen er at følge op på mødet når det står klart hvor mange af tilflytterne, der vil gøre brug af de nye ambassadører.