Nye motorveje kan gøre rejsetiden kortere og forbedre jobmobiliteten, hvilket kan gavne vores samfundsøkonomi. Men vejene kan også udgøre en række negative konsekvenser for os mennesker og naturen omkring os, lyder det i en pressemeddelelse fra Det Natur-og Biovidenskabelig Fakultet på Københavns Universitet
Rådyr, hunde, katte, grævlinger, ræve og andre dyrearter kan eksempelvis blive påkørt biler, hvis de vover pelsen henover fartstriberne. Derudover kan støjen fra en ny motorvej også genere mennesker, der går tur eller dyrker andre friluftsaktiviteter i naturen og i værste tilfælde lede til øget stress.
Derfor er det vigtigt, at man inddrager disse faktorer, når man anlægger nye veje – eksempelvis som man planlægger at gøre med regeringens nye infrastrukturudspil, der bl.a. sender en motorvej forbi Billund.
Sådan lyder budskabet til beslutningstagere i en ny rapport, udarbejdet af forskere fra Københavns Universitet for Vejdirektoratet.
Rapporten viser nemlig, at danskerne i høj grad kerer sig om naturen og potentielt set er villige til at betale ekstra for at undgå, at hverken dyr, miljø eller mennesker lider overlast eller oplever gener, når der anlægges nye motorveje.
– Vores analyse viser, at danskerne især er villige til at betale for at undgå støj i naturområder. De vil i gennemsnit betale næsten 1.900 kroner om året per husstand for at sikre, at naturområder i deres lokalområde, som de anvender til rekreative formål, ikke udsættes for høj støjpåvirkning fra en ny motorvej, forklarer Jesper Sølver Schou, der er lektor og sektionsleder på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.
Derudover er vi villige til at betale cirka 860 kroner om året per husstand for at undgå, at nye motorveje skærer igennem unik natur og ødelægger plante- og dyreliv. Og når det gælder påkørsel af dyr, vil vi betale cirka 800 kroner om året per husstand for, at der etableres tiltag langs vejen som reducerer antallet af dyr, der bliver skadet eller dræbt i trafikken, fremgår det af rapporten.