Danmarks fødevaresektor har fået tilført nye super-kræfter i form af en ny Fødevarepakke. Med aftalen får Danmark mulighed for at producere flere fødevarer i sund balance med natur og miljø, så vi kan blive endnu stærkere som fødevare-supermagt.
De 30 initiativer i Fødevare- og landbrugspakken vil skabe jobs i egne af Danmark, der virkelig trænger og bidrage til at bevare slagterijobs i Danmark. Sidste år beskæftigede fødevaresektoren 140.000 personer og eksporterede for 148 mia. kroner, hvilket svarer til en fjerdedel af den samlede danske vareeksport. Det er en succes, som aftaleparterne ønsker at værne om og bygge videre på.
Landbruget får med den politiske aftale en helt ny miljøregulering, der vil være fuldt udbygget i 2021. Generel regulering med tvungne virkemidler som reducerede gødningsnormer og randzoner vil blive afløst af målrettet regulering baseret på den nyeste viden. Landmændene får frihed til selv at vælge, hvilke midler, de vil bruge for at passe på miljøet.
Danmark har fået en Fødevare- og landbrugspakke, der lægger grunden til fornyet vækst i landbruget og giver et grønt plus til miljøet. Med aftalen siger vi farvel til gammeldags regler og indfører en moderne regulering, som ikke tidligere er set i Danmark.
Det har været lange og meget komplicerede forhandlinger – men vi nåede nu en aftale sammen med LA, K og DF og jeg glæder mig også personligt over, at jeg fik kæmpet et afsnit ind i aftalen, som tilgodeser bedre markvanding i fremtiden, hvilket især vil komme landmændene i den vestlige del af landet til gode, hvor det sandede jord har brug for mere vand.
Det er fremover slut med, at alle landmænd skal reguleres ens. Fremover vil miljøreguleringen være målrettet og baseret på den nyeste viden. Vi vil tage nye kollektive virkemidler i brug som stenrev og minivådområder.
Først og fremmest får landmændene mulighed for at gødske optimalt. Det har reglerne indtil nu forhindret dem i. Nu ændrer vi reglerne, og det giver landmændene mulighed for at dyrke bedre afgrøder af højere værdien.
Initiativerne i Fødevare- og landbrugspakken finansieres indenfor den afsatte finanslovsreserve til fødevare- og landbrugsinitiativer, omprioriteringer inden for landdistriktsprogrammet og finanslovsreserven til kvælstofindsatser.
Med venlig hilsen
Anni Matthiesen, (V), medlem af Miljø og Fødevareudvalget, Krogager