Lige nu kører debatten om, hvem der skal være beslutningstager!
Et eksempel er i forhold til klassekvotienterne – skal det være 22 eller 28 elever pr. klasse?
Er det op til den enkelte skoleleder og bestyrelse, om man vil dele en klasse? Sætte to lærere i klasserne hele eller dele af tiden? Eller noget helt tredje? Og er dette op til politikkerne at bestemme?
Har Billund kommunes folkeskoler reelt økonomisk mulighed for at benytte sig af de nævnte muligheder?
Beregninger vil med al sandsynlighed vise, at såfremt der skal være færre elever i klasserne, så vil det koste ekstra. Da det økonomiske løft, der er givet skolerne, ikke er øremærket, er pengene nok reelt brugt til at dække et økonomisk efterslæb, som er oparbejdet over flere år pga. sammenlægninger, inklusion, ny skolereform mv.
I denne diskussion bliver det tydeligt for mig, at vi først og fremmest skal slå fast, hvem der beslutter hvad! Hvem sætter kursen?
Jeg oplever, at de politiske diskussioner ofte bliver stoppet af argumentet om, at nu skal vi passe på ikke at udvide den kommunale serviceramme – så bliver vi straffet. Et argument som, vi risikerer, bliver brugt som stopklods for udvikling og ambitiøse mål for vores kommune.
Som politiker har man en forpligtelse til at påtage sig et politisk lederskab og have ambitioner for sin kommune. Tage et medansvar og give vores ansatte rammerne til at styre indenfor. Ønsker vi et serviceniveau, der koster mere, skal pengene følge med.
Det er politikkernes fornemste opgave at finde besparelser såvel som at give bevillinger – at stå til ansvar overfor borgerne for de beslutninger, der bliver truffet. Vi skal sikre, at politiske beslutninger bliver ført ud i livet.
Det er politikkerne, der skal styre og sætte kursen.
Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup
Borgmesterkandidat, Socialdemokratiet Billund Kommune