Børn skal skabe sikker trafik 


Hvis du er 138 cm høj, 10 år og nybegynder i trafikken, er det ofte nogle andre perspektiver og vinkler, du ser tingene fra, end hvis du er voksen og har mange års erfaring med at bevæge dig imellem biler, lastbiler, gående og cyklister. Derfor er det vigtigt at inddrage børnene, når det handler om at skabe en tryg trafikkultur. Det er holdningen i Billund, hvor CoC Playful Minds sammen med Billund Kommune har startet et nyt stort projekt om at give byrummet et markant løft, så det bliver mere børnevenligt.

– Samskabelse med børn er en fantastisk måde til at nyskabe. Vi inspireres af børn, respekter børns kreativitet og ret til at påvirke det samfund, de er en del af. Derfor skal børn selvfølgelig også medvirke til at skabe sikre fodgængerkrydsninger i byen, siger Kristine Schmidt, som er VP, Brand & Marketing i CoC Playful Minds.

Det nye tiltag om at skabe mere børnevenlige og sikre fodgængerkryds kommer på et godt tidspunkt. For en ny trafikkulturundersøgelse, udarbejdet af ”Trafiksikkerhed i Øjenhøjde”, peger på, at mange mener, at der er er sket en forråelse af trafikkulturen.

61 procent af forældrene opfatter, at trafikkulturen er blevet mere aggressiv end for 10 år siden, og 2/3 af forældrene efterlyser en forbedring af trafiksikkerheden.

I CoC Playful Minds er man sikre på, at der i involveringen af børnene – både i processerne med at skabe en sikker trafikkultur og i selve de løsninger, det hele ender op med – er meget at vinde ved at samskabe med børnene.

– Vi voksne beundrer børns fantasi og kreative evner. Men samtidig glemmer vi næsten altid børnene, når vi træffer beslutninger, der vedkommer de selvsamme børn. Det er et paradoks, vi gerne vil gøre op med i CoC Playful Minds, siger Kristine Schmidt.

Hun understreger, at der i projektet med at udvikle en mere tryg trafikkultur i Billund også bliver inddraget en række fagfolk med stor ekspertise og erfaring på området. CoC Playful Minds har sammen med forskere udviklet særlige metoder til samskabelse med børn.

Projektet med CoC Playful Minds og Billund Kommune starter op i foråret og skal løbe frem mod 2020, hvor det forventes, at man kan løfte sløret for de konkrete forbedringer.

Udover trafikprojektet søsættes også andre projekter, hvor børnene skal være med til at sætte deres præg på byrummet i Billund. Bl.a. skal børnene også være med til at udvikle tre nye landmarks for Billund, der skal synliggøre Billunds DNA som børnenes hovedstad.