Her får du tips til ferielæsningen

Birte Holm Christensen (tv) og Carina Nielsen har gjort det nemmere for dig at finde de bøger de anbefaler til ferielæsning, og samlet dem i én udstilling.


Ferietid er læsetid. Sådan er vi mange der har det. Og igen i år er Billund Bibliotekerne hjælpsomme med forslag til hvad du kan tage med i strandtasken, håndbagagen eller handskerummet.

Voksenbibliotekar Carina Nielsen og børnebibliotekar Birte Holm Christensen har udvalgt deres personlige favoritter til både børn og voksne.

Carina Nielsen om bøger til voksne:

Hvis man er til den klassiske upstairs/downstairs-drama, skal man have læst Belgravia af Julian Fellows. Manden bag Downton Abbey har skrevet en bog om Hertuginden af Richmonds bal, og det går ikke kedeligt af sig. Mere kompliceret kærlighed kan man møde i Opkald fra en engel af Guillaume Musso. Den handler om Madeline og Jonathan, der får forbyttet deres telefoner. De falder begge for fristelsen og kigger i hinandens telefoner og fordyber sig så meget i den andens hemmeligheder, at det ændrer deres egne liv.

I den mere humoristiske genre skal Jens Blendstrups Slagterkoner og bagerenker nævnes. Den handler om Jørgen, som skal til at genfinde sin plads i livet efter at være blevet fyret efter 22 år uden en eneste sygedag.

Sommerlæsningen er ikke komplet, hvis der ikke nævnes et par krimier:

En rigtig god dansk krimi er Det der er værre af Lars Kjædegaard. Den handler om et mord, der bliver tilstået efter 10 år. Et mord, som en anden har tilstået og er dømt for. Nu er det op til makkerparret Anita Hvid og Thor Belling at finde frem til sandheden.

En anden rigtig god krimi er Kureren af Kjell Ole Dahl. Det er en historisk krimi med afsæt i 2. Verdenskrig. Vi følger den jødiske kurer Esther, der i 1942 må flygte fra Gestapo og med nød og næppe kommer til Sverige.

Den sidste bog, som skal nævnes til den gode sommerlæsning, er endnu en om 2. Verdenskrig. Astrid Lindgrens Krigsdagbøger 1939-1945 er blevet udgivet, og de giver en personlig skildring af livet under krigen både i verden og i Lindgrens egen familie.

 

For børnene anbefaler Birte Holm Christensen følgende:

Årets billedbog set fra en børnebibliotekars synsvinkel må absolut være Judith Koppens:  Fie og Benny på jagt efter en bog. Fie elsker at sidde i sofaen og læse, men hendes hund Benny forstyrrer hende hele tiden.  Derfor beslutter Fie sig for at gå på biblioteket for at låne en bog til Benny, som hverken gider læse om riddere, cirkus, prinsesser, drager eller flyvemaskiner, men til sidst lykkes det Fie at finde en bog, Benny meget gerne vil læse. Billedbogen inspirerer til at gå en tur på biblioteket – også selv om bibliotekaren i bogen er en anelse skrap.

Hvis dit barn har lært bogstaverne, vil det være en kæmpe sejr selv at kunne læse en rigtig bog. Erik Vierø Hansens bog Mi La + Ki Fu om et par kinesiske børn er velegnet, da bogen er skrevet med lydrette ord på højst to bogstaver, har mange gentagelser, en enkel handling og ikke mindst er skrevet med blokbogstaver.

Skal sommerferien bruges til højtlæsning for de 5-8 årige er Gunvor Ganer Krejberg: De nye vinger et oplagt valg. Bogen handler om alfepigen Mirja, der i arrigskab flygter ud i skoven. Kapitlerne i bogen er ikke alt for lange, så bogen egner sig rigtig godt til godnatlæsning. Serien om Jack Russel-hvalpen Molly af Isabelle Halvarsson er også et godt højtlæsningsbud. Molly bliver først smuglet ind i Sverige, hvor hun lever en kummerlig tilværelse, men hun ender heldigvis hos Marie.

Har du lidt ældre børn, der ikke synes sommerferien skal bruges på at læse, kan du måske få dem i gang ved at låne Spøgelsesvikaren af Kerstin Lundberg Hahn. Den handler om tvillingerne Ella og Svend og deres klassekammerater, der får en mystisk vikar, Vanessa Sparre. Hun har meget kolde hænder, tåler ikke solen, kan flyve og ikke mindst læse børnenes tanker.

Til de læsetrætte drenge, der godt kan lide Kaptajn Underhyler, Timmy Taber og Wimpy Kid, kan jeg anbefale Andy Griffiths: En træhule på 13 etager. Der er masser af billeder i bogen, den er sjov og er absolut ikke teksttung.

Et kæmpe hit til pigerne er serien Flikflak af Kirsten Sonne Harild. Første bind hedder Kom igen, Felina. Den handler om den 11-årige springgymnast, Felina, som ikke bliver udtaget til opvisningsholdet, hvordan hun får selvtilliden tilbage og ikke mindst om hendes forhold til veninderne.

Hos de unge vil Dorte Roholtes bog Mørk fest falde i god smag. Den handler om Simon fra 10. klasse og Julie fra 9., som begge er bange for at blive til grin blandt kammeraterne. En af byens unge er under mystiske omstændigheder omkommet på et nærliggende slot, og der går rygter om, at det spøger på slottet. Simon og hans kammerater beslutter sig for at undersøge sagen nærmere, men egentlig vil Simon meget hellere bare være sammen med Julie.

 

For voksne

Jens Blendstrup: Slagterkoner og bagerenker

Kjell Ole Dahl: Kureren

Julian Fellows: Belgravia

Lars Kjædegaard: Det der er værre

Astrid Lindgren: Krigsdagbøger 1939-1945

Guillaume Musso: Opkald fra en engel

 

For børn

Andy Griffiths: En træhule på 13 etager

Kerstin Lundberg Hahn: Spøgelsesvikaren

Isabelle Halvarsson: Molly

Kirsten Sonne Harild: Kom igen Felina

Judith Koppens: Fie og Benny på jagt efter en bog

Gunvor Ganer Krejberg: De nye vinger

Dorte Roholte: Mørk fest

Erik Vierø Hansen: Mi La + Ki Fu