Kan man få flere til at gå til fodbold ved at lade dem lege med sporten som små? Ja, det mener man hos DBU, som har indgået det man kalder Velfærdsalliancen med en række kommuner. Deriblandt Billund kommune – og helt formålet er at give børnene sjove oplevelser med bolden som omdrejningspunkt og bygge bro fra kommunens institutioner til de lokale fodboldklubber.
Således er børnehavebørnene fra Børnehuset Skovly i Sdr. Omme hen over efteråret blevet introduceret til fodbold. Men i stedet for øvning i frispark, finter og langskud er begreber som bondegårdstur, safaritur og jungletur blevet brugt. For det er faktisk fodboldøvelser målrettet de yngste spillere i alderen 3-6 år.
Øvelserne er en del af konceptet Bold og Bevægelse, som DBU har udviklet, og i løbet af september og oktober er børnehavebørnene fra Børnehuset Skovly i Sdr. Omme blevet introduceret til fodbold gennem bl.a. disse lege af en børnetræner fra DBU og en lokal træner fra Sdr. Omme IF.
– For mange af børnene er det første gang, de stifter bekendtskab med fodbold, men de synes alle, at det har været virkelig sjovt, og de har talt om og set frem til næste fodbolddag. Fra et pædagogisk perspektiv har det også givet os nogle nye idéer til, hvordan vi kan arbejde med motorik og læring gennem boldleg i hverdagen, siger Lise Danielsen, der er leder af Børnehuset Skovly i Sdr. Omme.
Formålet er ikke at spotte næste generations landsholdsspillere i en ung alder, men snarere at vise børn og pædagoger sjove måder at træne motorik gennem leg med bolden, samtidig med at børnene og deres forældre bliver introduceret til den lokale fodboldklub, så der også fremadrettet kommer nye medlemmer til.
Tidligere har omkring 100 børn fra børnehaver i Billund været igennem et lignende forløb, og det har været medvirkende til, at flere helt unge spillere er blevet meldt ind i Billund IF.
Derfor håber Kim Stryhn, der er formand for fodboldklubben Sdr. Omme IF, at forløbet i Sdr. Omme kan have en lignende afsmitning på klubbens medlemstal blandt de yngste.
– Jeg synes, det er et virkelig godt tiltag, og jeg håber, at det har givet mange af børnene mod på at melde sig ind i vores forening, hvor vores dygtige frivillige trænere gør et stort stykke arbejde med at lave sjov og lærerig træning målrettet de yngste, siger Kim Stryhn.
Generelt er der stor opbakning til foreningslivet i Billund Kommune. En opgørelse fra DGI og DIF viser, at idrætsforeningerne i kommunen i 2023 fik 1.164 nye medlemmer. Det glæder Simon Nicolajsen Jørgensen, som er formand for Teknik-, Plan- og Kulturudvalget i Billund Kommune.
– Vi har et virkelig stærkt foreningsliv i Billund Kommune, hvor rigtig mange er engageret både som udøvere og som frivillige, hvor de yder en kæmpe indsats. Derfor sætter jeg også stor pris på vores samarbejde med DBU, da det er en god måde at introducere børn og forældre til vores mange idrætsforeninger, så vi sikrer, at der også i fremtiden er stor opbakning til dem, siger Simon Nicolajsen Jørgensen.