Brug sommerferien til at indøve den sikre skolevej


Flere brugere af BillundOnline har opfordret os til at tage fat på flere problematikker i trafikken rundt om i kommunen. Vi er på vej med flere artikler, hvor Billund Kommune forholder sig til de mange spørgsmål, der er kommet fra læserne.

Og meget apropos, så anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at forældrene bruger sommerferiens fridage til at trafiktræne med børnene. Måske skal en ny skolevej indøves? Måske er der i løbet af det forgangne skoleår kommet lidt uvaner til? Og måske skal trafikreglerne pudses lidt af – både børn og voksne.

– Børn har brug for selv at gøre sig nogle erfaringer og øve nye ting igen og igen. Det kan ikke læres fra bagsædet af en bil eller ved at kigge i en bog. Børnene skal ud i trafikken med en voksen, der lærer dem at færdes sikkert og giver dem en forståelse af, hvad de skal holde øje med og hvordan de selv skal opføre sig, siger Gitte Aagaard, seniorkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Et barn på 5 – 7 år kan ikke overskue trafikken på samme måde som en voksen. Barnet vil typisk opleve trafikken som uoverskuelig, hurtig, farlig og voldsom. Barnet kan også have svært ved at aflæse trafikken og vurdere, hvornår der er et ”hul i trafikken” til at komme over vejen.

Derfor er det vigtigt, at forældre går eller cykler med deres børn i trafikken og taler om, hvad de oplever. Hvor er det godt at gå over vejen og hvorfor? Hvad skal man kigge efter og hvorfor skal man være ekstra opmærksom, hvis en bil eller lastbil bakker.

– Når dit barn skal færdes alene og for eksempel gå til og fra skole, er det vigtigt, at du vælger den mest sikre rute, som barnet skal gå. En sikker skolevej er ikke nødvendigvis den korteste og dermed hurtigste. Det kan i stedet være en rute, der er lidt længere, men hvor I kan komme over vejen ved et fodgængerfelt eller under vejen ved en gangtunnel. Planlæg turen efter hvor I skal krydse vejen færrest gange, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.